• 0
 ≫ 

5 stvari koje treba da znate ovog ponedeljka: Od Putinovog upozorenja do trgovine niklom

 ≫ 

U poslednje dve i po godine, čini se da je "stalo" sve ono što nije u prethodnih deset. Pa da krenemo...

  • 0
ponedeljak Foto: Shutterstock

Planeta je i dalje "u kandžama" inflacije, rastućih cena, rusko-ukrajinskih previranja, pa i korone, o kojoj se doduše manje priča otkako je krenuo rat, 24. februara tekuće godine.

Svake nove nedelje, da ne kažemo svakog dana, ima novih izazova koji prete da uzdrmaju svetsko ekonomsko tržište - bilo u negativnom ili pozitivnom kontekstu, a Blumberg ovog ponedeljka, 6. juna, izdvaja 5 aktuelnih zbivanja.

Džonsonove nevolje

Očekuje se da će se britanski premijer Boris Džonson danas suočiti sa glasanjem o nepoverenju u vezi sa njegovom funkcijom na čelu lidera Konzervativne partije, a jedan izvor je rekao kako je britanski premijer uveren da će pobediti na bilo kom glasanju, ako do njega dođe. U međuvremenu, konzervativci idu ka velikom porazu na ovomesečnim specijalnim izborima u Vejkfildu, prema anketi objavljenoj u Sandej Tajmsu.

Stopama FED-a

Evropska centralna banka se konačno sprema da se pridruži globalnom vagonu pooštravanja monetarne politike. Skoro tri meseca otkako su američke Federalne rezerve izvršile prvo povećanje kamatnih stopa, njihov "kolega" iz evrozone će ove nedelje objaviti kraj kupovine obveznica i zvanično započeti odbrojavanje do povećanja troškova pozajmljivanja u julu.

Putinovo upozorenje

Ruski predsednik Vladimir Putin je upozorio da bi bilo kakve zapadne isporuke raketnih sistema većeg dometa naterale Moskvu da "pogodi objekte koje još nije". Ipak, ovom zagonetnom pretnjom nije precizirano šta bi mogle biti nove mete.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Tužba zbog nikla

Londonska berza metala tužena je za 456 miliona dolara, zbog odluke da zaustavi i poništi trgovinu niklom nakon što je kratak pritisak u martu prouzrokovao skok cena. Tužbu podnose "Elliott Associates" i "Elliott International". Podsećamo, u martu 2022. cena nikla je skočila na 100.000 dolara za tonu.

SAD i inflacija

I na kraju, hedž fondovi se ponovo klade protiv referentnih obveznica. Prema najnovijim podacima Komisije za trgovinu robnim fjučersima, pozicije neto 10-godišnjih fjučersa trezora su postale negativne prvi put od januara 2021. godine. Ovaj potez dolazi kada se referentni prinosi penju unazad na 3%, pošto trgovci obnavljaju fokus na putu povećanja stope Federalnih rezervi.

Naravno, podaci ne pružaju nužno jasan pogled na opklade na brzi novac, a sledeći veliki katalizator američkih prinosa biće podaci o inflaciji za maj, koji stižu u petak. Investitori traže naznake da je pritisak na cene u SAD dostigao vrhunac. Predviđeno je da će CPI ostvariti godišnji dobitak od 8,3% u odnosu na stopu od 8,3% mesec dana ranije.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>