• 0

Gotovi radovi na fasadi Kule Beograd: Ima 14.000 panela, zarotirana silueta simbolizuje ušće Save u Dunav

Kula Beograd jedna je od malobrojnih zgrada u Evropi, koja kroz samo 10 spratova postiže rotaciju od 90 stepeni

  • 0
kula beograd

Foto: Shutterstock

Radovi na fasadi Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, završeni su postavljanjem specijalno projektovane "zid zavese" na krovu.

Fasada je sastavljena od skoro 14.000 staklenih i drugih panela, a do devetog sprata ugrađeno je specifično "birds first" staklo sa linijama vidljivim samo pticama, koje im pomažu da ne udaraju zgradu.

Još jedna specifičnost fasadnih stakala je da su spektralno selektivna, odnosno da maksimalno propuštaju svetlost, a smanjuju gubitak energije, saopštilo je preduzeće "Beograd na vodi".

Kompletan fasadni sistem specijalno je projektovan i proizveden za ovu zgradu, imajući u vidu da je Kula Beograd jedna od malobrojnih zgrada u Evropi koja kroz samo 10 spratova postiže rotaciju od 90 stepeni.

Ovo je posebno izraženo u delu gde se Kula "izvija", pa su fasadna stakla tu zakrivljena. Zarotirana silueta simbolično predstavlja obližnje ušće Save u Dunav, a građevini daje utisak fluidnosti.

Kula Beograd je specifična i po savremenoj tehnologiji koja je instalirana na fasadi. Zahvaljujući medija fasadi, početkom godine su na Kuli Beograd posebno osmišljenim sadržajima obeleženi značajni datumi i događaji, a na ovaj način obeležavaće se i u budućnosti. Dužina LED svetiljki koje čine medija fasadu iznosi više od osam kilometara, a sijalice su energetski efikasne i izuzetno dugotrajne.

U Kuli Beograd, prvih 11 spratova predviđeno je za hotel The St. Regis Belgrade, najluksuzniji brend iz portfolija čuvenog hotelskog i rezidencijalnog lanca Marriott International, dok će se od 14. do 39. sprata prostirati prvi St. Regis brendirani luksuzni stanovi u ovom delu Evrope. Trinaesti sprat, na kome niko ne može odsesti, predviđen je za tehničke prostorije.

Kula Beograd

Foto: Stella Production

Umesto uobičajenog 13. sprata, na 12. spratu predviđen je dupli nivo, a ovaj broj se ne nalazi na kontrolnoj tabli nijednog od 15 liftova, koliko ih ima u zgradi. Prema istraživanju najvećeg proizvođača liftova u Njujorku, 13. sprat je u skoro 90 odsto hotela izostavljen sa kontrolne table u liftu.

Osim stanara i gostiju hotela, u Kuli Beograd moći će da uživaju i svi građani i turisti, pošto će za samo 25 sekundi moći da stignu do restorana i vidikovca na 41. spratu. Nakon 26 najekskluzivnijih destinacija u svetu, Marriott International je prepoznao Beograd na vodi kao idealno mesto za prve brendirane luksuzne stanove "The Residences at The St. Regis" u Evropi. U celoj Evropi postoji samo šest St. Regis hotela.

Video: Srpska zastava na Kuli Beograd: Spektakularan doček Nove godine kakav niste očekivali

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>