• 0

Majkama pomoći kroz subvencije za doprinose: I poslodavci bi mogli da snose deo tereta

Trošak bi u prvoj godini iznosio 92 miliona evra

  • 0
kredit, porodica, stabilnost, ušteda, investicija, štednja, kuća, kućni bužet, biznis Foto: Shutterstock

Institut za razvoj i inovacije predstavio je predlog mera pomoći majkama najmlađe dece, koji sadrži unapređenje administratvnih procedura za regulisanje pravnog statusa preduzetnica, sticanje prava na finansijsku naknadu tokom porodiljskog odsustva i poreske olakšice na zarade nakon porođaja.

Direktor ovog instituta Nenad Jevtović je objasnio da se kod unapređenja aministrativnih procedura prvo predlaže da se usluge kod procedura za sticanje prava na isplatu finansijske nadoknade tokom porodiljskog odsustva i prilikom otvaranja porodiljskog odsustva digitalizuju.

Kada je reč o poreskim olakšicama na zarade majki nakon porođaja, naveo je da predlog podrazumeva mere subvencionisanja obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje, što bi trebalo da zaštiti majke od gubitka posla nakon povratka sa porodiljskog ili odsustva radi nege deteta.

"Subvencionisanje obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje trajalo bi tri godine i država bi u prvoj godini subvencionisala 65 odsto, u drugoj 60 odsto a u trećoj 50 odsto doprinosa. Mera podrazumeva da tri godine od povratka na posao sa porodiljskog ili odsustva radi nege deteta, poslodavac plaća doprinose za socijalno osiguranje umanjene za iznos subvencija", objasnio je Jevtović.

Prema njegovim rečima, mera bi obuhvatala i trenutne i buduće preduzetnice, kao i nezaposlene i neaktivne majke koje se zaposle u periodu nakon porođaja do drugog rođendana deteta.

Navodeći finansijsku kalkulaciju odnosno koliko bi ovo koštalo državu, rekao je da bi prema prvom od tri scenarija a koji je konzervativan i pretpostavlja da uvođenje mera ne dovodi do značajnih promena na tržištu rada, trošak u prvoj godini iznosio 92 miliona evra, u drugoj 194 a u trećoj godini 298,1 milion evra.

Govoreći o tome koliko su podsticaji mladim majkama neophodni i koliko je veliki naš problem sa stopom rađanja, izneo je podatke koji kažu da nam je za prostu reprodukciju stanovništva neophodna stopa fertiliteta od 2,1 odsto a ona je trenutno 1,48 odsto.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici Aleksandra Čamagić je ocenila da je predlog mera ozbiljan i istakla da će se o njemu razgovarati. Navela je da su uprkos krizi povećana izdvajanja za porodice po Zakonu o finansijskoj podrški porodicama sa decom.

Trudnica posao Foto: Shutterstock

Predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Snežana Bogdanović je navela da ovo ministarstvo podržava sve mere koje mogu da unaprede položaj majki.

"Analiza koju je uradio Institut za razvoj i inovacije je ozbiljna. Realizacija predloženih mera zahteva finansijska sredstva i zato je neophodno da se o njima konsultuje i Ministarstvo finansija", istakla je Bogdanović.

Predstavnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Jovana Stanar Vuković je istakla da kancelarija poverenika uvek podržava stvari koje doprinose poboljšanju položaja žena te da je njihovo osnaživanje jedan od ključeva razvoja društva a ključno je i za rodnu ravnopravnost.

Predlog mera je dobrim ocenila i osnivač udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura.

" Pozdravljamo ove mere, jer bi one, osim popravljanja položaja mladih majki, smanjile nezaposlenost i omogućile bolji razvoj biznisa u našoj zemlji," rekla je Macura.

Iznela je i podatak da je trećina žena, od oko 60.000 njih koliko ih se u Srbiji godišnje porodi, nezaposlena ili ekonomski neaktivna.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>