• 0

Stelantis pod istragom: Žalili se radnici u Meksiku

Vašington traži da meksičke vlasti istraže moguće zloupotrebe

  • 0
Stellantis

Foto: Stellantis / Promo

Sjedinjene Države su zatražile od Meksika da ispita navodna kršenja prava radnika u fabrici auto delova italijansko-francuskog proizvođača automobila Stelantis, saopštili su američki zvaničnici.

To je četvrta pritužba SAD-a otkako je 2020. godine revidiran trojni trgovinski sporazum Sjedinjene Države-Meksiko-Kanada (USMCA), prenosi Rojters.

Vašington traži da meksičke vlasti istraže moguće zloupotrebe u fabrici Teksid Hijero de Meksiko koja potpada pod USMCA, i koja se nalazi u severnoj pograničnoj državi Koauila.

Teksid, koji zapošljava skoro 1.500 ljudi i pravi delove od livenog gvožđa za teška vozila, upleten je u sindikalni spor od 2014. Radnici kažu da kompanija blokira njihova prava da ih predstavlja grupa po njihovom izboru - Sindikat rudara - i da je otpustila radnike koji su podržavali tu grupu.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) navela je u zahtevu da je zabrinuta da su radnicima uskraćena prava kolektivnog pregovaranja o "nevažećem" ugovoru sa Konfederacijom meksičkih radnika (CTM), jednim od najmoćnijih meksičkih sindikata, koji je registrovan kod državnih organa.

Američka Kancelarija traži da Meksiko ispita da li je bilo pritisaka na radnike, uključujući pretnje i nagovaranja, s ciljem da daju podršku CTM-u ili da odustanu od podrške Sindikatu rudara.

Radne sporove u Meksiku dugo karakteriše taktika zastrašivanja moćnih sindikata koji su bliskiji s poslodavcima i vlastima nego s radnicima. Prema USMCA, trgovinskom paktu koji je zamenio raniji NAFTA sporazum, fabrike koje krše prava radnika mogle bi da izgube bescarinski tretman.

Stelantis, četvrta najveća automobilska grupacija na svetu koja je nastala spajanjem Pežoa PSA i Fijat-Krajslera, saopštila je da „poštuje i podržava prava na kolektivno pregovaranje svojih zaposlenih širom sveta i da će poštovati sve lokalne zakone u tom pogledu“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>