• 8
 ≫ 

"Hoćemo i mi da radimo 4 dana nedeljno": Kreće bum u Evropi, u kojoj zemlji se koliko radi i gde je Srbija

 ≫ 

Austrija je po radnim satima "vicešampion" u EU, iza Grčke koja ima 43,8 sati nedeljno

  • 8

Najveći setski test četvorodnevne radne nedelje počeo je u Britaniji. Više od 3.300 radnika u 70 kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, u rasponu od malih lokalnih preduzeća do velikih finansijskih firmi, krenulo je s četvorodnevnom radnom nedeljom bez umanjenja plate u okviru najvećeg svetskog testiranja novog modela rada.

To je snova postavilo pitanje da li je kraća radna nedelja potrebna svuda u svetu. U Austriji na primer, se žale da su vicešampioni u broju radnih sati na nedeljnom niovu.

Naime, Austrija je zemlja sa mnogo radnih sati sa 42,1 satom nedeljno, pokazuje studija koju je objavio Savez sindikata (OeGB), koji traži smanjenje kao u drugim državama Evrope.

Austrija je po radnim satima "vicešampion" u EU, iza Grčke koja ima 43,8 sati nedeljno.

Na kraju liste se nalazi Danska sa 38,4 sata nedeljno.

Ingrid Rajšl iz OeGB predlaže da se uvede radna nedelja od četiri dana.

Prema njenim rečima, zaposleni u Austriji su izloženi pritisku, stresu, i brzo sagorevaju i dobijaju psihička oboljenja.

Ukazala je da jedna studija sa Islanda pokazuje da smanjenje na radnu nedelju od četiri dana povećava produktivnost, smanjuje bolovanja, i ne donosi rastu prekovremenih sati.

Rajšl ističe da Danska, gde se najmanje radi, predstavlja 10 najbogatiju privredu sveta.

Evo tabele koja pokauje precizne podatke o kojima OeGB govori:

statistika, radni sati Foto: Printscreen

Na Malti se radi 42 sata, Sloveniji 41, 3, Belgiji 40, Bgarskoj 40,7. Finskoj 39, 9 i na kraju lestvice je Danska sa 38, 4 sata.

Kako pokazuju poslednji dostupno podaci, osim u Srbiji (43,5) više od 40 sati nedeljno radilo se tokom leta 2021. i u Bugarskoj i Rumuniji, Grčkoj i Poljskoj, dok su na radnim mestima najmanje vremena proveli Holanđani – 31,2 sata, u Danskoj, Norveškoj i Nemačkoj nešto malo više od 34 sati u sedmici.

Za zemlje u okruženju Eurostat koji je objavio ovu analizu nije imao podatke, ali prema poslednjim s kraja 2020. u Crnoj Gori radna nedelja je u proseku trajala 44 časa, a u Severnoj Makedoniji 40,7 sati.

statistika, radni sati Pogledajte našu anketu/Foto: Printscreen

Testiranja četvorodnevne radne nedelje, uz podršku vlada, trebalo bi da - kasnije ove godine - počnu i u Španiji i Škotskoj. Dodaje da se četvorodnevna radna nedelja generalno smatra politikom trostrukih benefita – pomaže zaposlenima, kompanijama i klimi.

Video: Čuveni dr Branislav Milovanović nam otkriva sve o hroničnom umoru: Kako se prepoznaje i leči

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    7. jun 2022 | 13:20

    Nekad u mrskom komunizmu radio od ponedeljka do petka i imao svaki vikend slobodan, danas radim i vikendom i praznicima a slobodan sam recimo ponedeljkom ili četvrtkom, ono nekad bila naučna fantastika za ovo danas!!!

  • Xx

    7. jun 2022 | 12:54

    Svaki mesec po 200 sati i vise za minimalac…

  • Goca

    7. jun 2022 | 13:11

    Da a trgovci ce i dalje raditi svaki dan cak i nedelju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>