• 5

Znate li odakle potiče voda koju poručite u gradskom kafiću? Ovaj deo Srbije je "parče raja"

Jedan litar ove vode zadovoljava 30% dnevnog referentnog unosa odraslih za kalcijumom

  • 5
Voda, Čaša vode Rosa Foto: Shutterstock, Vizual media

Na samo 150 kilometara od Beograda nalazi se predeo Homolje, do kojeg se stiže za nešto više vremena od očekivanog, zbog specifičnosti puta, ali verujte nam da vredi svakog minuta provedenog u vožnji.

Istočna Srbija je za mnoge neotkriveni dragulj. Prolazeći putem, nakon Požarevca i čuvenog Kučeva, možete videti tipične kuće gastarbajtera, poljoprivredna polja, tek po neki lokal i tek po nekog čoveka na ulici - ali, kraj je sam po sebi prilično "uspavan".

Želite potpuni dodir s prirodom? Onda je ovaj region destinacija za vas. S druge strane, nismo mogli da se otmemo utisku kako je neverovatno da se tako blizu rudnika nalazi prelepa, zelena, ušuškana oaza.

Asfaltnim putem se, pored obale reke Mali Pek i veštačkog jezera Veliki zaton, stiže do Rajkove pećine, svega 2 km udaljene od Majdanpeka.

Rajkova pećina je dobila ime po čuvenom Rajku Vojvodi, za koga se pretpostavlja da je živeo u 19. veku, a pećinu je prvi istražio geograf Jovan Cvijić 1894. godine. Bogata je pećinskim nakitom različitih oblika, i prema rečima lokalnog vodiča, dosta je posećena otkako se korona "primirila", a nas je u pećini dočekao pravi audio-vizuelni performans i doživljavaj, zahvaljujući Rosa vodi.

Jedinstvenom multimedijalnom postavkom u pećini, druženjem i radionicama u prirodi i na kraju noćenjem u luksuznim šatorima - poznatim kao glamping, predstavljen je novi član Rosa porodice, a to je prirodna mineralna voda - gazirana Rosa Homolje.

Ono što je posebno važno naglasiti jeste da smo imali priliku da istinski iskusimo odakle potiče voda koju ćemo kupiti u marketu ili naručiti u kafiću. Temperatura u pećini je 8 stepeni, a boraveći u glampingu, okruženi gustim drvećem, zvukom ptica i žuborom vode, zaista smo imali utisak da se nalazimo mnogo dalje od gradske vreve, u pravoj Dubokoj šumi, što je i naziv multimedijalne vizuelne postavke koju je organizovala Rosa.

Imali smo priliku da uživamo i u vrhunskom keteringu, da upoznamo lokalce čija ljubaznost nas je navela da pomislimo kako bi bili odlični domaćini i prezenteri svoga kraja, kao i da čujemo zanimljivosti o biljnom svetu homoljskog kraja, da napravimo tinkture od lokalnog autohtonog bilja, a potom i da uživamo u glampingu i pogledu na zvezdano nebo, uz logorsku vatru.

Verovatno ćemo se, svaki put kada posegnemo za novom gaziranom vodom, Rosa Homolje, setiti ovih predela i sa uživanjem provoditi letnje dane koji nam predstoje. Rosa Homolje je jedina voda u Srbiji koja u svom sastavu sadrži jedinstven balans kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, u kombinaciji sa niskim sadržajem natrijuma.

Jedan litar ove vode zadovoljava 30% dnevnog referentnog unosa odraslih za kalcijumom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    8. jun 2022 | 11:35

    Rosa voda, ne gazirana je najbolja od svih flasiranih voda, pa onda Prolom voda. Toliko!!

  • A+

    8. jun 2022 | 15:32

    Nece jos dugo biti raj. Braca Kinezi se zestoko trude da ga pretvore u pakao, na dobrom su putu..prodat je dobar deo njima, oticice kad sve pretvore u jalovinu!

  • Deejan

    9. jun 2022 | 12:34

    Nazalost i taj izvor je prodat strancima,oni znaju da je upakuju i prodaju a mi ne.Bruka je to velika sta nam rade.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>