• 2

Broj korisnika mobilnih mreža u Srbiji pao za 130.000

U tržišnom učešću Tekom Srbija je sa 55 odsto pretplatnika dominantan

  • 2
Fejsbuk mobilni telefon app aplikacija facebook

Foto: Shutterstock

U prvom kvartalu ove godine bilo je 8,36 miliona aktivnih korisnika mobilne mreže što je pad broja korisnika za 130.000 u odnosu na prethodno tromesečje, objavila je Republička agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Korisnici mobilnih mreža ukupno su ostvarili 5,1 milijardi minuta razgovora i poslali oko 1,3 milijardi SMS-ova, piše u tromesečnom izveštaju koji je objavljen na sajtu RATEL-a.

U proseku, jedan mobilni korisnik razgovarao je 6,8 minuta dnevno i slao 1,7 SMS. Blagi pad broja aktivnih korisnika imali su Telekom Srbija, koji je i dalje na 43,3 ošto tržišta, i Yetel, a blagi rast A1 i Globaltel.

Broj postpejd korisnika je 5,16 miliona i u blagom je rastu, dok je broj pripejd korisnika u padu i iznosi 3,2 miliona. U ovom kvartalu nastavljen je trend rasta mobilnog internet saobraćaja koji je sada dosegao 184,4 miliona GB.

Broj izvršenih prenosa brojeva iz mreže u mrežu je 24.000 i niži je nego u prethodnom kvartalu. Ukupno je 1,81 miliona pretplatnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu, što je nastavak trenda rasta.

Dominantan je kablovski pristup, sledi pristup preko xDSL-a, a oba imaju blagi pad broja pretplatnika, dok pristup vajfaju preko FTTx-a značajno raste.

U tržišnom učešću Tekom Srbija je sa 55 odsto pretplatnika dominantan, sledi SBB sa 31,5 posto, pa Orion. Kod distribucije medijskih sadržaja, broj pretplatnika je u blagom padu i iznosi 2,13 miliona, od kojih oko polovine ima priključak na digitalnu kablovsku televiziju.

U odnosu na poslednji kvartal 2021. broj realizovanih dodatnih usluga je povećan, i iznosi oko 579 miliona. Od onih koji su u mogućnosti, 31 odsto pretplatnika plaćalo je dodatne programske kanale.

Prema broju pretplatnika Telekom Srbije ostvario je učešće od 49,9 odsto, a sledi SBB sa 44,8 procenata. Povećan je i broj pretplatnika paketa usluga koji je u prvom kvartalu iznosio 1,64 miliona, a najzastupljeniji su paketi sa tri usluge.

Sa 40,9 odsto najzastupljenija je paket kombinacija internet sa fiksnom telefonijom i televizijom. U prvom tromesečju 2022. broj pretplatnika u fiksnoj telefoniji povećan u odnosu na poslednjih kvartal 2021. i sada je 2,38 miliona, ali je ostvareno manje saobraćaja - oko 580 milijardi minuta.

I dalje su korisnici u 87 odsto slučajeva fizička lica, a 95 odsto je domaćeg saobraćaja. Telekom Srbija drži gotovo tri četvrtine pretplatnika, SBB - 22 posto, a tokom tri meseca preneto je ukupno je 4,7 hiljada brojeva.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari