• 7
 ≫ 

Problem za Srbiju je dovoz ruske nafte tankerima do Janafa: Imamo jednu opciju

 ≫ 

Nafta će, prema nekim predviđanjima, skočiti na 150 dolara

  • 7
SAD nafta

Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za našu zemlju problem što jedino tankerima možemo da dopremimo rusku naftu do hrvatskog naftovoda Janaf, a da je šestim paketom sankcija upravo to zabrajeno.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara u Ohridu koja su se odnosila na to da ne bi bio problem kada bi Srbija imala cevovod kao što Mađarska ima "Družbu" i na zabranu transporta ruske nafte tankerima.

"Mi možemo samo tankerima da je dopremamo do Rijeke, a onda odatle do NIS-a", istakao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić je dodao da umesto toga možemo samo da dobijamo iračku naftu preko naftovoda Kirkuk.

Kaže da će, prema nekim predviđanjima, nafta poskupeti čak na 150 ili 170 dolara po barelu, ali da će na to uticati i velika potrošnja.

"Videćemo šta će sledeći paketi sve da zabrane, moramo i o tome da vodimo računa", naveo je Vučić.

Istakao je da našu rafineriju drže Rusi i upitao šta ako se pokvari neki deo koji mora da se uveze iz Amerike, a oni to ne daju i dodao da i o tome treba razmišljati.

"Čekamo da vidimo i kako ćemo velike helikoptere za požare da dobijemo, to su najbolji helikopteri na svetu, da li će nam dati da ih uvezemo...", naveo je Vučić.

Ohrid, Otvoreni Balkan

Foto: Tanjug/Vlada Republike Severne Makedonije/Ladislav King

Beograd će ponuditi Prištini struju za lignit

Vučić je izjavio da će ponuditi Prištini barter aranžman za isporuku lignita sa KiM u zamenu za struju, ili da ga Srbija plati novcem."Mi smo bili spremni da ponudimo barter Prištini da mi uzememo značajne količine kvalitetnog lignita, a da isporučimo struju. Ako nećete tako može i za pare. Nikakav nam problem nije i spremni smo da razgovaramo o tome", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija nabavila u Banovićima 100.000 tona uglja što je dovoljno za pet dana tokom zime, jer se na 70.000 tona domaćeg uglja doda još 20.000 tona za proizvodnju struje.

"Mi smo danas o tome razgovarali. Verujem da ćemo sesti da razgovaramo o tome sa njima, kao što ćemo da pričamo i o nabavci struje. Ono što mi nudimo kao apsolutnu sigurnost za sve je hrana, jer niko je nema u dovojnim količinama kao mi. Mi smo spremni svima to da ponudimo. Niko neće imati ni gasa koliko ga mi imamo, ali nas sankcije ubiše, tako da ćemo biti u ozbiljnom problemu i to samo zajednički možemo da rešavamo", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara o čekanju putnika na prelazu Tabanovci i turističkoj sezoni koja počinje, on je odgovorio da će se razgovarati o autorizovanim ekonomskim operaterima koji prolaze dobro na granicama.

Video: Važno je da formiramo radne grupe odmah, ili na sledećem sastanku, predlažem da bude u južnoj Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ombre

    8. jun 2022 | 15:28

    Brate ono kad treba da kupiš svoj ugalj...

  • JACA 🍀

    8. jun 2022 | 15:40

    Zlotvori iz SAD napravili probleme u celom svetu u svojoj suludoj i pohlepnoj težnji da budu gospodari celog sveta! Ali ne vredi im, budućnost donosi velike promene, proći će i ovo.

  • Мрав

    8. jun 2022 | 16:15

    Плач и кукњава, мислим да ни близу није КАКО НАМ СЕ СЕРВИРА. На крају, БОРИТЕ СЕ, НАРОД ВАМ ЈЕ УКАЗАО ПОВЕРЕЊЕ, ако не можете, СКЛОНИТЕ СЕ!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>