• 0

Predstavljen Program "Srbija i EU - Oprema za privredu": 3,1 milijarda bespovratnih sredstava za privrednike

Javni poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše, a najkasnije do kraja ove godine

  • 0
Od 16. marta do 1. avgusta osnovano je 10.420 preduzetnika

Foto: Pixabay

Program "Srbija i EU - Oprema za privredu", koji Ministarstvo privrede realizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Delegacijom Evropske unije u Srbiji predstavljen je danas u Beogradu.

Programom je obezbeđeno bespovratno 3,1 milijarda dinara za finansijsku podršku preduzetnicima, zadrugama, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme. Ministarstvo privrede obezbedilo je 1,9 milijardi dinara a dodatna sredstva za realizaciju Programa obezbeđena su iz pretpristupnih fondova EU – IPA 19.

- U okviru Programa Opreme koji je najinteresantniji za naše preduzetnike i privrednike, izdvojeno je 1,9 milijardi dinara iz budžeta Republike Srbije, a ove godine je i Evropska unija prepoznala njegov značaj. Sa sredstvima EU, više od 600 srpskih privrednika ima na raspolaganju 3,1 milijardu dinara bespovratnih sredstava. Drugim rečima, obezbeđeno je 25 odsto sredstava bespovratno, učešće samih privrednika je pet odsto, dok se ostatak sredstava obezbeđuje preko kredita kod partnera - banaka i lizing kuća - rekla je na predstavljanju Programa Anđelka Atanasković, ministar privrede u Vladi Republike Srbije.

Šef delegacije EU u Srviji Emanuel Žiofre istakao je da ovaj program će, uz doprinos Evropske unije od 10 miliona evra, definitivno da pomogne srpskim kompanijama da rastu i razvijaju se, modernizuju svoju proizvodnju ili usluge i budu više održive i ekološke kroz, na primer, ugradnju solarnih panela.

- Očekujemo da će do 600 mikro i malih preduzeća širom Srbije moći da dobije sredstva za opremu - zahvaljujući finansijskim sredstvima od Vlade Srbije i Evropske unije - izjavio je ovom prilikom šef Žiofre.

Kroz pružanje finansijske podrške za kupovinu nove opreme, sektor mikro i malih preduzeća, preduzetnici i zadruge unaprediće proizvodne kapacitete. Javni poziv za učešće u Programu otvoren je 1. juna.

Na predstavljanju Programa, održan je i Panel na kom su učestvovali predstavnici Ministarstva privrede, Razvojne agencije Srbije, banaka, lizing kompanija i uspešni privrednici koji su ranije učestvovali u programima podrške Ministarstva privrede.

Javni poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše, a najkasnije do kraja ove godine. Više informacija o Programu "Srbija i EU - Oprema za privredu" i kriterijumima za učešće možete pogledati ovde.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>