• 0

KRALJEVSKA ZAVRŠNICA – Startapovi iz Univerzuma lansirani u Ameriku

Inovativni timovi iz Mozzart projekta imaće priliku da dobiju investicije od nekoliko stotina hiljada evra

  • 0
Mozzartov projekat Univerzum Foto: Mozzart

Proizvodnja ekoloških materijala koji mogu da zamene plastiku, prenosiva laboratorija za PSR, platforme za osobe sa invaliditetom i privatne časove, aplikacije za kućne ljubimce, sportiste i rekreativce…

Nakon više od šest meseci mentorskog rada, mnoštvom predavanja i osvojenog granta starapovi iz projekta Univerzum su imali priliku da se još jednom predstave investitorima i ponude svoje projekte.

Događaju koju su organizovali kompanija Mozzart i Univerzitet u Beogradu u svečanim salama na Belom dvoru prisustvovali su predstavnici firmi koje su potencijalni investitori, predstavnici ministarstava Vlade RS, a projekat je dobio podršku iz UNDP-a, kao i Krunskog saveta i Dvora. Svoja bogata iskustva sa prisutnima je podelio i profesor Carmer sa MUMA College of Business – Univerziteta Južna Florida.

Investitorima su se predstavili SOMA BioWorks, EasyPass, Inclusio, Pet Travel Advisor Solutions, SportUp5 i Perun Lab.

Mozzartov projekat Univerzum Foto: Mozzart

Startapovi Soma i Perun lab dobili su najveću naklonost investitora i osvojili nagradni put u Ameriku i potencijalnu investiciju od 100.000 evra od fonda Digital den iz Crne Gore da unaprede svoja iskustva.

-Počastvovani smo saradnjom sa Univerzumom i mogućnošću da prošimo svoju "ekipu" i na Srbiju. Perun i SOMA su naš izbor za ovu godinu, s tim što budno pratimo razvoj Pet Travel Advisor koji ima ozbiljan potencijal. Cilj nam je da u saradnji sa Univerzumom i sličnim inicijativama u regionu osnažimo startap ekosistem i pozicioniramo Crnu Goru i region kao neizostavan deo biznis mogućnosti za ulaganje i partnerstva u čak šest država u SAD - reko je Darko Ivanović, CEO Digital Den.

On je dodao da događaj na Belom dvoru dokazuje da region ima ozbiljan potencijal i da je saradnjom i sinergijom regiona moguće doći do ozbiljnih plasmana i investicija u SAD, što mora biti podržano pozitivnim zakonskim rešenjima u svim državama Balkana jer jedino tako možemo otvoriti put razvoju inovativnih rešenja kao industrije koja pokreće svet.

Mozzartov projekat Univerzum Foto: Mozzart

Inovativni tim koji je osmislio prenosivu labaratoriju dobio je podršku i od kompanije Labena iz Slovenije.

-Izuzetno nam je drago da smo deo Univerzum startap akceleratora kao mentori. Ne samo što ovaj projekat omogućava mladim i perspektivnim ljudima da realizuju svoje ideje na svetskom tržištu, nego su i projekti zanimljivi za nas potencijalne investitore. Labena koja deluje u području bioteka i farmacije je na ovom Univerzum događaju Perun lab, koji radi na izradi prenosivog PCR uređaja, ponudila svoje znanje i svoj "core facility" za upotrebu i usavršavanje prototipa uređaja - objasnio je Borut Ceh, CEO i suosnivač Labena.

Ova kompanija trenutno postavlja "Labena Venture Akcelerator" na području bioteka i Life Sciens-a zato su im takve inicijative vrlo dobrodošle.

Mozzartov projekat Univerzum Foto: Mozzart

Zahvaljujući se, prisutnima se obratio i generalni direktor kompanije Mozzart Slobodan Prodanović.

-Upoznao sam ove mlade ljude pune ideja i imao priliku da se uverim u njihove proizvode. Imaće uspone i padove, ali verujem da će oni svi uspeti. Kompanija Mozzart nastaviće sa ovim projektom i proširiti ga i na druga tržišta na kojim posluje - rekao je Prodanović.

Kako je za Univerzum čula cela bivša Jugoslavija, pre svega zahvaljujući mentorima i predavačima, ali i timovima, priliku da se predstave imali su i makedonski startap Solar Data Collector, crnogorski Uhura Solutions i hrvatski Remote Bob.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>