• 9

Prvi put u Britaniji pun rezervoar košta ovoliko: Građani u šoku, cena od danas ima "tri cifre"

Rastuće cene goriva podstaknute su ratom u Ukrajini i potezima da se smanji zavisnost Evrope od ruske nafte

  • 9
Britanija cena gasa plina gorivo pumpa Britain Gas Prices Foto: Tanjug/AP

Ako ovih dana krenete da napunite pun rezervoar prosečnog porodičnog benzinca u Britaniji, za to ćete morati da izdvojite čak 100 funti - što se dešava prvi put u ovoj zemlji, budući da cene goriva neprestano rastu.

Grupa za automobile, RAC, nazvala je današnji dan "mračnim", pošto je cena za punjenje rezervoara od 55 litara - benzinom - dostigla 100,27 funti, a 103,43 funti za dizel.

Rastuće cene goriva podstaknute su ratom u Ukrajini i potezima da se smanji zavisnost Evrope od ruske nafte. Pritisak na kućne budžete je sve veći, jer su računi za energiju i cene hrane na višem nivou.

Portparol RAC-a za gorivo, Sajmon Vilijams, rekao je: "Dok cene goriva svakodnevno postavljaju nove rekorde, domaćinstva širom zemlje verovatno nisu očekivala da će morati da plati trocifrenu cenu za pun rezervoar".

On je pozvao vladu da ponudi veću finansijsku podršku vozačima, uključujući smanjenje PDV-a na gorivo.

U sredu je rivalska automobilska organizacija, AA, optužila RAC da dodatno pogoršava problem "spekulacijama" da bi cene uskoro mogle da se popnu i na 2 funte po litru. Ali, Vilijams je odbacio kritike, rekavši za BBC da njegove prognoze nisu uticale na "ono što trgovci rade".

RAC je saopštio da je veleprodajna cena benzina, zapravo, pala za 5 penija od 1. juna, kada je bila 1,55 funti po litru, na 1,50 funti u sredu. Ali, automobilska grupa je rekla da je bilo potrebno vreme da pad veleprodajne cene dovede do pada na pumpama zbog načina na koji trgovci kupuju gorivo unapred.

Evan (31), recimo, koristi auto da bi stigao do centra grada, jer bi autobusom putovao sat i po. Za britanski javni servis je rekao da sada plaća do 90 funti za punjenje rezervoara i da naknada za gorivo, koju je obezbedio njegov poslodavac, više ne pokriva realne troškove.

On, inače, radi u državnoj službi i živi sam, a kaže kako je ovo samo još jedna, dodatna stvar koja podiže troškove života, tako da sada jedva izlazi na kraj s platom.

- Nekada sam mogao da uštedim oko 200 funti mesečno, ali sada to ne uspevam - kaže Evan.

Video: Čovek otkrio kako lopovi kradu kartice sa bankomata: Obavezno obratite pažnju na ovaj detalj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    9. jun 2022 | 15:02

    Хехе, ко другоме јаму копа... сад се ВРАЋА на дизел!...

  • CVele

    9. jun 2022 | 15:55

    Koja je to razlika između cena u UK i R.Srbije svega 40-tak dinara,a zarade se u UK veće 7 puta već od zarada u Srbiji.!

  • Milan

    9. jun 2022 | 15:41

    Koga zabole za cene goriva u v. britaniji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>