• 3
 ≫ 

Potpisano: Srbija može da čuva gas u Mađarskoj

 ≫ 

Potpisan ugovor o skladištenju gasa u Mađarskoj za potrebe Srbije

  • 3
tranzit gasa, gasovod, cevi

Foto: Shutterstock

Potpisan ugovor o skladištenju gasa u Mađarskoj za potrebe Srbije.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto razgovaraju u Beogradu, posle čega će potpisati Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike.

Mali je, nakon potpisivanja memoranduma i ugovora o skladišenju gasa u Mađarskoj, izjavio da će naša zemlja do oktobra uskladištiti 500 miliona kubika gasa u dva skladišta u Mađarskoj i da ćemo moći da povlačimo gas u periodu oktobar - mart.

Ministar Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike, a zatim su ugovor potpisali Srbijagas i mađarska kompanija "MVM CEEnergy Zr".

"Srbija će u dva skladišta u Mađarskoj do oktobra uskladištiti 500 miliona kubnih metara gasa, koji će nam potom biti na raspolaganju od 1. oktobra do 1. aprila naredne godine, rekao je Mali. Srbija će po ugovoru u oktobru moći da povlači tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona kubika gasa dnevno, i u martu tri miliona kubika", precizirao je Mali.

To će biti sasvim dovoljno za potrebe građana i industrije u Srbiji, istakao je Mali. On je najavio da će aranžman biti finansiran jedinim delom iz budžeta Srbije, a drugi iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske.

Dodao je da će o proporcijama finansiranja biti odlučivano naknadno.

Mali, takođe, nije želeo za sada da kaže koliko će biti iznos anaranžmana, već je rekao da će Srbija u ponedeljak Mađarskoj uplatiti 65,7 miliona evra da rezerviše skladišta.

Ceo aranžman obuhvata i gas, struju i sirovu naftu, dodao je Mali.

Ministar Sijarto je ocenio da ovi ugovori obezbeđuju nesmetano snabdevanje gasom u Srbiju i jačaju poziciju Mađarske u oblasti energetike u celom regionu.

Dodao je da je međudržavnim sporazumom dogovoreno i povezivanje elektroenergetskih tržišta dve zemlje, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj.

To će između Srbije i Mađarske povećati kapacitet sa sadašnjih 1.000 megavata struje na 1.500 megavata. Ugovor o kupovini prirodnog gasa i o skladištenju i logističkim uslugama potpisali su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.

Potpisivanje memoranduma i ugovora ranije su dogovorili predsednik Srbije i premijer Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari