• 2

Bruto devizne rezerve na kraju maja 13,9 milijardi evra

Devizne transakcije imale su gotovo neutralan efekat na devizne rezerve

  • 2
Ekonomija, Evropa, biznis, investicije Foto: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju maja 13,9 milijardi evra, saopštila je centralna banka.

I na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 (monetarni agregat koji uključuje kratkoročna dinarska sredstva - gotov novac u opticaju i depozite po viđenju privrede i stanovništva) od 128 odsto i pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 11,29 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su niže za 245,7 miliona evra.

Smanjenje bruto deviznih rezervi u maju (za 210,0 miliona evra) skoro u celosti je rezultat negativnih neto tržišnih efekata (198,8 miliona evra) i to najviše po osnovu pada cene zlata (za 73 dolara po unci), kao i efekta slabljenja dolara u odnosu na evro (1,73 odsto).

Devizne transakcije imale su gotovo neutralan efekat na devizne rezerve (neto smanjenje 11,2 miliona evra). Odlivi iz deviznih rezervi ostvareni su prvenstveno usled razduženja države po osnovu kredita (128,1 miliona evra) i plaćanja drugih obaveza (37,6 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi najviše su uticale aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (ukupan neto efekat po osnovu kupovine deviza i svop transakcija 50,0 miliona evra).

Neto prilivi ostvareni su i po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (31,8 miliona evra), kao i po osnovu prodaje državnih hartija na domaćem finansijskom tržištu, upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno u neto iznosu 72,7 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 1,06 milijardi evra i bio je za 389 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,37 milijardi evra.

Nakon snažnih deprecijacijskih pritisaka u martu i stabilizacije faktora na strani tražnje za devizama u aprilu, čemu je doprinela blagovremena i adekvatna reakcija Narodne banke Srbije, u maju su preovladavali aprecijacijski pritisci usled delovanja faktora na strani ponude deviza na domaćem deviznom tržištu (pre svega izuzetno visok otkup efektivnog stranog novca).

Dinar je u maju, kao i od početka godine, nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju kupila 75 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 2,19 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>