• 1

U Rovinju kao u košnici, ali potrošnja opala: Oboren rekord iz 2019, tek se čeka letnji špic

Na području Rovinja trenutno boravi više od 25.000 gostiju, najviše iz Nemačke, Austrije i iz same Hrvatske

  • 1
Lignje porcija restoran Foto: Shutterstock

Iako je mnogima cela Istra prelepa i magična, jedan grad se definitivno ističe, a to je Rovinj.

On, po tradiciji, ostaje hrvatski rekorder u turizmu, te se i ove godine nalazi u samom vrhu dolazaka i noćenja. Sudeći po najnovijim informacijama o turističkom prometu na području Rovinja, a prema pisanju Glasa Istre, od početka godine do 9. juna ostvareno je čak 786.243 noćenja.

To je za 14% više u odnosu na isti period tokom rekordne 2019. godine, a čak 130% više u odnosu na isti period 2021.

Kada se govori o strukturi gostiju, najveći broj noćenja u tom periodu ostvarili su Nemci (28%), Austrijanci (18%), domaći gosti sa udelom od 16 procenata, zatim Slovenci sa 10 posto udela i Italijani, u iznosu od 5%. S druge strane, ako se posmatra vrsta smeštaja, najviše noćenja je ostvareno u hotelima (36 posto), zatim u kampovima (33 posto), u privatnom smeštaju (18 posto) i u turističkim naseljima (10 posto).

Na području Rovinja trenutno boravi više od 25.000 gostiju, najviše iz Nemačke (62 posto), Austrije (11 posto) i Hrvatske (4 posto). Ne smeta im ni oblačno, kišovito i sparno vrreme, koje ovih dana preti većim delom zapadne strane poluostrva.

Šetaju rivom i gradskim ulicama, posećuju najlepše znamenitosti Rovinja, međutim... Ovih dana u Rovinju se mogla primetiti slabija potrošnja gostiju, barem zasad, što potvrđuju i sami ugostitelji i trgovci.

Pijaca u Rovinju Hrvatska, tezge voće, Croatia Foto: Shutterstock

S jedne strane, kafići su poprilično dobro posećeni, ali ne i puni, dok sa druge strane, slabo rade restorani, barem većina njih. Konobari stoje ispred vrata i pokušavaju da "uhvate" ponekog gladnog turistu, ali zasad relativno bezuspešno.

Malo dalje od same obale, prodavci u glavnoj trgovačkoj ulici Careri takođe nisu sasvim zadovoljni. Čekaju, kažu, one prave letnje gužve koje ove sezone sigurno neće izostati. Tada će i potrošnja, silom statistike, biti veća. Trenutno se još uvek odmaraju i "pune baterije" za ostatak obećavajuće sezone.

A iz Glasa Istre su obišli i ribare, koji se takođe žale, barem nekoliko njih koliko ih je preostalo. Najveći problem su im, kažu, mnogobrojna jata delfina kojih je više od 300 i pojedu gotovo svu ribu.

Ipak, po čitavom Rovinju, od ulaska u park šumu Punta Corrente pa sve do stare fabrike za preradu ribe Mirna, a pogotovo u centru grada, može se videti i mnogo biciklista, trotineta, školskih ekskurzija, gostiju svih uzrasta, ali i lokalaca koji koriste poslednju priliku za bezbrižnu šetnju pre letnjeg špica.

Za brodske ture još uvek nema velikog interesovanja, ali se očekuje navala - i to vrlo skoro.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aldin Mujadinovic

    12. jun 2022 | 22:53

    I cela srbija bi trebal da ide kod brace hrvata na more

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>