• 2

Bitkoin tone kao Titanik: Popularni novčić u kandžama FED-a, ulagači zaziru

Trgovci se pojačano klade na agresivnije povećanje kamate Federalnih rezervi

  • 2
Bitkoin Foto: Shutterstock

Bitkoin je danas na azijskom trgovanju pao na najniži nivo u poslednjih 18 meseci, pod uticajem zabrinjavajućih podataka o inflaciji u Sjedinjenim Državama, koji su izazvali averziju kod investitora prema ulaganjima u rizičnu imovinu.

Najpoznatija kriptovaluta na svetu po tržišnoj kapitalizaciji pala je za čak 8,9 posto na 24.903,49 dolara, na najniži nivo od decembra 2020, izveštava Blumberg.

Takođe su oslabili i drugi digitalni tokeni budući da rasprodaja uzima maha. Indeks MVIS, koji meri vrednost 100 vodećih kriptovaluta, pao je za 9,7 procenata.

Analitičari kažu da su kripto sredstva u kandžama monetarne politike Federalnih rezervi, koje ove nedelje treba da odluče o novom povećanju referentne kamate kako bi ohladile visoku inflaciju. Pojedini čak procenjuju da bi bitkoin mogao da se spusti na nivo ispod 15.000 dolara, pa čak i na jednocifren iznos u hiljadama dolara zbog opšteg makro okruženja i nivoa straha koji je zahvatio tržište.

Trgovci se pojačano klade na agresivnije povećanje kamate Federalnih rezervi, nakon što je minulog petka objavljeno da je inflacija u SAD dostigla u maju 8,6% u odnosu na isti mesec 2021, što je njen najviši nivo od decembra 1981.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    13. jun 2022 | 09:08

    Hahaha sada bogataši kupe ono što je glupa sirotinja ulagala. Tako vam i treba.

  • Nebojša

    13. jun 2022 | 09:56

    Bitkoin je od samog početka prevara i manipulascija ulagačima, jer nema bilo kakvu vrednost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>