• 1

Dve strane krize: Jedni prodaju porodične dragocenosti, a oni bogatiji kupuju investiciono zlato

Nezvanične brojke Državnog zavoda za statistiku Hrvatske pokazuju da su građani samo u periodu januar-mart prodali 646 kilograma nemonetarnih "otpadaka" i lom-zlata, šipki, žica...

  • 1
zlato, zlatni nakit Foto: Shutterstock

Hrvatski građani su u prva tri meseca 2022. godine prodali 646 kilogama zlata za 252 miliona kuna (33,1 milion evra).

Inflacija i rat u Ukrajini, kako se navodi, primoravaju ljude slabijeg imovinskog stanja da prodaju porodične dragocenosti, dok istovremeno - bogatiji deo stanovništva kupuje investiciono zlato.

Smatralo se da je sva hrvatska "sentimentalna" zlatnina prodata na vrhuncu ekonomske krize 2012, kada je, uglavnom u Austriju i Italiju, izvezeno oko 6,4 tone zlata za 179,7 miliona evra, ali se tom "valutom za crne dane" itekako dobro trguje i dalje.

Nezvanične brojke Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da su hrvatski građani samo u periodu januar-mart prodali 646 kilograma nemonetarnih "otpadaka" i lom-zlata, šipki, žica, ploča, zlata u obliku praha i presvučenog platinom...

To je tek nešto manje nego u celoj pretpandemijskoj 2019. godini, kada je izvezena gotovo jedna tona zlata za 40 miliona evra. Kada su 2020. krenuli strah i neizvesnost zbog korona krize u hrvatskim otkupnim stanicama zlatarskih kuća završilo je 1,43 tone zlata u vrednosti od 68 miliona evra, dok je prošle godine količina bila više nego dvostruko veća - 3,42 tone prodatog zlata u vrednosti od 85,7 miliona evra.

Video: Recept za uspeh destilerije u šumadijskom selu - rakija sa ukusom zlata

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>