• 3

Tokom vikenda zbrisano 200 milijardi dolara sa kripto tržišta: Bitkoin pao 14%

Bitkoin i druge kriptovalute imaju tendenciju da koreliraju sa akcijama i drugim rizičnim sredstvima

  • 3
Bear market of crypto concept Foto: Shutterstock

Bitkoin je jutros na azijskom trgovanju pao na najniži nivo u poslednjih 18 meseci, pod uticajem zabrinjavajućih podataka o inflaciji u Sjedinjenim Državama, koji su izazvali averziju kod investitora prema ulaganjima u rizičnu imovinu.

Ali, tu se pad nije zaustavio.

Naime, novčić je nastavio da pada, dostigavši nivo ispod 24.000 dolara - najniži od decembra 2020. godine, pošto su investitori odbacili kriptovalute usred šire rasprodaje rizične imovine. U međuvremenu, kompanija za kriptovalute, "Celsius", pauzirala je povlačenje sredstava za svoje klijente.

Najveća svetska kriptovaluta bitkoin se danas, prema podacima CoinDeska, trgovala na oko 23.575 dolara u 7:45 ujutro na Vol Stritu. Tokom vikenda i u ponedeljak ujutro, zbrisano je više od 200 milijardi dolara sa celog tržišta kriptovaluta.

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala je na nivo ispod bilion dolara u ponedeljak, 13. juna, prvi put od februara 2021, prema podacima CoinMarketCap-a.

Svemu tome, odnosno tržištu medveda na berzi, svakako doprinose razni makro faktori, dok se inflacija nastavlja, a očekuje se da će Federalne rezerve ove sedmice povećati kamatne stope kako bi kontrolisale rastuće cene. Prošle nedelje, američki indeksi su se snažno rasprodali, a indeks Nasdaq je naglo pao.

Bitkoin i druge kriptovalute imaju tendenciju da koreliraju sa akcijama i drugim rizičnim sredstvima. Kada ovi indeksi padaju, kripto takođe pada.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fil

    13. jun 2022 | 20:36

    Sad uložite dok je jeftino, a prodajte kad bude još jeftinije:) Zamislite kako se sad oseća onaj ko je kupio na 60.000 e?

  • Boban

    14. jun 2022 | 06:12

    Ošišali ovce, ništa novo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>