• 0

Ikea zatvara još jednu prodavnicu u Kini: Menjaju ceo koncept

Ikea je ove godine već zatvorila jednu radnju u kontinentalnoj Kini

  • 0
Ikea Srbija Foto: Promo

Švedski lanac nameštaja Ikea saopštio je da razmatra zatvaranje svoje prodavnice u gradskoj četvrti Jangpu kao odgovor na promenu obrazaca kupovine tokom pandemije.

„Kako bi bolje zadovoljila rastuću potražnju potrošača za onlajn potrošnjom i uslugama, kao i dalju preferenciju za pogodnu isporuku ubrzanu tokom epidemije, Ikea Kina će uvesti neke promene na tržištu Šangaja“, navodi se u saopštenju.

Međutim... Ikea Kina je sprovela sveobuhvatnu analizu dugoročne izvodljivosti i razmatra da ne zadrži prodavnice u ovom obliku.

Nekoliko zapadnih kompanija je nedavno reklo da preispituju svoje poslovanje u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, neke zbog uticaja pandemije i strogog pridržavanja Pekinga oko nulte tolerancije.

Ikea je otvorila svoju prvu prodavnicu u kontinentalnoj Kini 1998. godine, počevši od Šangaja, gde sada ima pet prodavnica, uključujući i onu u Jangpuu. Kompanija trenutno ima 37 prodavnica u Kini.

Ekspanzija maloprodaje je naišla na prepreku ranije ove godine, pošto je kineska potrošnja pretrpela značajan udarac zbog izbijanja Covida i strogih mera zatvaranja. Šangaj, najmnogoljudnija metropola u zemlji sa 25 miliona stanovnika, donedavno je bio pod strogim dvomesečnim zatvaranjem.

U aprilu je Ikea zatvorila svoju radnju u gradu Guijang samo dve i po godine nakon otvaranja. Prodaja u regionu bi se odvijala na onlajn kanalima, saopštila je kompanija tada.

Ikein potez je poslednji u nizu promena koje su velike zapadne kompanije napravile u svojim poslovima u kontinentalnoj Kini poslednjih meseci. Prošle nedelje, Najki je deaktivirao svoju aplikaciju Run Club u Kini i rekao da će u budućnosti predstaviti „lokalizovanu“ platformu.

Ranije ovog meseca, Amazon je najavio zatvaranje svoje Kindle knjižare u Kini, kao i prekid prodaje Kindle uređaja prodavcima.

Airbnb takođe planira da ukloni sve svoje liste u zemlji i da se umesto toga koncentriše na odlazeće putnike. Kompanija je donela odluku zbog rastućih troškova koje je pogoršao Covid-19.

Video: Ikea pre roll

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>