• 0
 ≫ 

Rusi isporučuju do 30% neona globalno: To je ključni gas za proizvodnju čipova, kojih je sve manje

 ≫ 

Kina je 2021. uvezla čipove u vrednosti od oko 300 milijardi dolara, koji se koriste za proizvodnju automobila, pametnih telefona, računara, televizora i drugih uređaja

  • 0
čipovi

Foto: Shutterstock

Ograničenja ruske vlade na izvoz gasova koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika mogu pogoršati nestašicu čipova na globalnom tržištu i dodatno povećati cene, objavio je ove nedelje Global Times, pozivajući se na izvore.

Direktor "Information Consumption Alliance", sa sedištem u Pekingu, rekao je da bi ograničenja mogla uticati na kinesku domaću proizvodnju poluprovodnika, a ta zemlja je, inače, najveći svetski potrošač čipova i veoma je zavisna od njihovog uvoza.

Prema Ligangu Sjangu, Kina je 2021. uvezla čipove u vrednosti od oko 300 milijardi dolara, koji se koriste za proizvodnju automobila, pametnih telefona, računara, televizora i drugih uređaja. On je rekao da bi sektori koji su veoma zavisni od uvoznih poluprovodnika - mogli biti znatno pogođeni, dok će uticaj biti manje primetan u industrijama koje koriste čipove domaće proizvodnje.

Prošle nedelje, Rusija je uvela ograničenja na plemenite gasove kao odgovor na sankcije EU, usmerene na izvoz tehnologije u tu zemlju. Plemeniti ili inertni gasovi – kao što su neon, argon, ksenon i drugi – ključni su u procesu proizvodnje poluprovodnika.

Oni se, kao što je poznato, koriste za pravljenje mikročipova potrebnih za uređaje, automobile i kućne aparate. Od početka pandemije kovida-19 vlada globalna nestašica, a sukob u Ukrajini je samo dodatno pogoršao problem. Globalne cene neona i ksenona su porasle otkako su ukrajinski dobavljači Ingas i Cryoin, koji isporučuju oko 50% svetskog neonskog gasa za upotrebu u poluprovodnicima, zaustavili proizvodnju.

Rusija navodno isporučuje do 30% neona koji se troši na globalnom nivou. Kina i Japan su drugi veliki proizvođači plemenitih gasova, ali se njihove zalihe uglavnom troše u zemlji.

Video: Radnici Fijata: Čekamo socijalni program, nema otkaza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>