• 0
 ≫ 

Gde se skriti na tržištu medveda: Volstrit ima nove pobednike, da li ste za sok i kikiriki puter?

 ≫ 

U vremenima ekonomskog potresa, kompanije koje prodaju esencijalnu robu poput hrane i pića rade bolje od firmi koje nude neesencijalne proizvode i usluge

  • 0
kikiriki puter, hleb Foto: Shutterstock

Akcije na američkoj berzi su ponovo pale, produžavajući tako gubitke od petka i zvanično gurnuvši indeks S&P 500 na teritoriju tržišta medveda.

Strahovanja od slabljenja ekonomije i rasta kamatnih stopa dovela su do toga da berzanski indeks koji meri 500 najuspešnijih američkih kompanija oslabi više od 20 odsto, u odnosu na rekordnu vrednost s početka ove godine.

Ali, kao što svaki mudar investitor zna, uvek možete pronaći pobednike na Volstritu, čak i kada stvari izgledaju zastrašujuće. Trgovci su se u ponedeljak "obrušili" na kompanije za proizvode široke potrošnje, kao što su sokovi, puter od kikirikija i žele.

Drugim rečima, profitirali su brendovi Koka-Kola, Smucker, Mekdonalds, Kleenex (maramice), SPAM, lanac supermarketa Kroger...

U vremenima ekonomskog potresa, kompanije koje prodaju esencijalnu robu poput hrane i pića rade bolje od firmi koje nude neesencijalne proizvode i usluge. Neke od najlošijih akcija u ponedeljak bile su u sektorima putovanja i odmora: tu spadaju i vlasnici kazina, kompanije za krstarenj, avio-kompanije... Recimo, deonice United-a i American-a su naglo pale.

Indeks S&P 500 je u prvom danu trgovanja, posle izveštaja Ministarstva rada da je međugodišnja inflacija u SAD u maju iznosila 8,6 odsto, oslabio 3,9 procenata, preneo je Los Anđeles Tajms.

Industrijski indeks Dow Jones oslabio je za više od 1.000 poena, pre nego što je prvu ovonedeljnu sesiju završio sa gubitkom od 876 poena.

Inače, termin tržište medveda odnosi se na trend slabljenja vrednosti i rasprodaje akcija na berzama, a ono je ponovo nastupilo zbog najave FED-a da će ponovo povisiti kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju.

Pomenuta mera istovremeno povećava rizik od usporavanja ekonomije.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>