• 13
 ≫ 

Milioneri beže glavom bez obzira: 15.000 njih planira da napusti Rusiju ove godine

 ≫ 

UAE su privlačili oko 1.000 milionera godišnje pre pandemije, a kako je sada?

  • 13
avion, biznismen

Foto: Shutterstock

Očekuje se da će više od 15.000 milionera napustiti Rusiju ove godine, dok bogataši beže od Putinovog režima usred sveobuhvatnih sankcija zbog rata u Ukrajini, navodi se u izveštaju objavljenom u ponedeljak.

Očekivani egzodus čini 15% ruskih milionera i skoro tri puta više od 5.500 milionera koji su napustili Rusiju 2019. godine, prema izveštaju "Henley Global Citizens". Izveštaj je zasnovan na informacijama koje uključuju zvanične podatke o imigraciji i kupovinu nekretnina od strane milionera, piše Biznis Insajder.

- Imućni pojedinci emigriraju iz Rusije u stalnom porastu svake godine tokom protekle decenije, što je rani znak upozorenja o trenutnim problemima sa kojima se zemlja suočava - rekao je Endru Amoils, koji je na čelu istraživanja globalne firme "New World Wealth".

Istorijski gledano, dodaje, velikim kolapsima zemalja obično je prethodilo ubrzanje emigracije bogatih ljudi, koji često prvi odlaze jer imaju sredstva za to.

Rusija je pogođena oštrim sankcijama nakon invazije na Ukrajinu 24. februara, što je navelo neke od njenih najbogatijih ljudi da odu. Neki oligarsi su pobegli u Dubai, a Ujedinjeni Arapski Emirati su generalno "postali fokus intenzivnog interesovanja među bogatim investitorima".

Očekuje se da će Dubai biti najveći pobednik jer bi u nju ove godine trebalo da stigne oko 4.000 milionera iz celog sveta, što je rekord za ovaj grad i skok od 208% u odnosu na neto priliv od 1.300 milionera u 2019.

UAE su privlačili oko 1.000 milionera godišnje pre pandemije. Amoils je pripisao popularnost Emirata njihovom statusu međunarodnog poslovnog centra, kao i konkurentnim poreskim stopama. Očekuje se da će i Ukrajina izgubiti milionere, te da će rekordnih 2.800 bogataša napustiti tu zemlju ove godine, prema izveštaju o migracionim trendovima.

To predstavlja 42% ukrajinske milionerske populacije i, kako je napisao Amoils, "teško je znati da li će se oni vratiti u Ukrajinu kada se rat završi, jer bi mnogima od njih moglo biti odobren boravak u drugim evropskim zemljama".

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    16. jun 2022 | 22:46

    Kako da ne.Evo sve vam verujem.

  • Neka

    17. jun 2022 | 00:03

    Prvo im treba sve oduzeti sto imaju a onda pasose pa nek traze azil gologuzani i nema im povratka za veka i vekova, a ne postaju milijarderi u rusiju a sve pare nose kod najveceg neprijatelja Engleze, mozda Sam ja lud pa nerazumem al neka su im sve oduzeli.

  • A. P

    17. jun 2022 | 06:18

    Kako im je doslo, tako ce otisci, nemogu mirnim snom da spavaju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>