• 0

Novi trgovinski rat na pomolu: London krši Sporazum o Bregzitu

Britanska vlada navodi četiri tačke uz pomoć kojih bi trebalo pojednostaviti trgovinu između Severne Irske i Velike Britanije

  • 0
Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU Foto: Tanjug/AP

Posle višemesečnih pretnji, na pomolu je eskalacija spora između Velike Britanije i Evropske unije. London namerava da jednostrano promeni pravila Bregzita oko Severne Irske.

Britanska ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras se trudila, ali bez uspeha. U telefonskim razgovorima sa svojim irskim kolegom Sajmonom Kovenejem i predstavnicima EU, ona je pokušala da progura britanski stav po pitanju tzv. „Severnoirskog protokola“. No, od približavanja stavova za sada nema ništa. Nakon toga je konzervativna vlada u Londonu objavila svoj nacrt zakona kojim se praktično predviđa suspendovanje delova Severnoirskog protokola dogovorenog sa Briselom, prenosi Dojče vele.

Tim se potezom ne krše nikakvi zakoni, naglasila je šefica britanske diplomatije: „U Severnoj Irskoj se suočavamo s ozbiljnim problemima, a sa ovim zakonom se vraćamo načelima Sporazuma iz Belfasta (ili: „Sporazum na Veliki petak“, prim.red.) koji bi trebalo da donese stabilnost.“ Velika Britanija tako istovremeno štiti i unutrašnje tržište EU, pridržava se ključnih načela Severnoirskog protokola i sasvim jasno deluje u okviru međunarodnog zakonodavstva, dodala je Tras.

Jednostavnija trgovina

Britanska vlada navodi četiri tačke uz pomoć kojih bi trebalo pojednostaviti trgovinu između Severne Irske i Velike Britanije. „Zelenom trakom“ je predviđeno ukidanje carinskih kontrola za onu robu koja ostaje u Severnoj Irskoj – a Evropska unija se pribojava da bi tako mogle da procvetaju krijumčarske rute.

Preduzeća bi, prema mišljenju britanske vlade, trebalo da imaju mogućnost izbora – da li će robu u Severnoj Irskoj na tržištu da nude po pravilima koja važe u Velikoj Britaniji ili u Evropskoj uniji.

Osim toga, Severna Irska bi trebalo da profitira od istih poreskih olakšica kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva. I na kraju, sporove bi trebalo rešavati preko nezavisnih arbitražnih postupaka, a ne pred Sudom EU.

EU preti posledicama

Evropska unija, a pre svega Republika Irska koja je direktno pogođena najavama Londona, jednostrane izmene Ugovora o Bregzitu smatraju kršenjem međunarodnog prava. Irski šef diplomatije Kovenej za BBC je izjavio: „Velika Britanija je obično bila uzor po pitanju pridržavanja i odbrane međunarodnog prava.“ Ta zemlja sada do temelja ruši svoj ugled, dodao je on: „Krećemo se ka novoj najnižoj tački u irsko-britanskim odnosima.“

„Jednostrane mere narušavaju međusobno poverenje“, ocenjuje kopredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Brisel je, napominje, s „velikom dozom zabrinutosti“ registrovao odluku britanske vlade. Jednostrane promene teksta dogovorenog sporazuma, EU u svakom slučaju smatra kršenjem međunarodnog prava.

Šefčovič je dodao da će za početak biti reaktiviran pravni postupak protiv britanske vlade koji je bio pokrenut u martu 2021: „Mi smo taj postupak obustavili u septembru 2021, u duhu konstruktivne saradnje, a kako bi otvorili prostor potrazi za konstruktivnim rešenjima. Jednostrana odluka Ujedinjenog Kraljevstva direktno krši tu nameru.“

Nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je žaljenje zbog britanske odluke: „Radi se o okretanju leđa svim onim dogovorima koje smo postigli između Evropske unije i Velike Britanije.“ Američki šef diplomatije Entoni Blinken upozorio je London da ne ugrožava tekovine mirovnog sporazuma za Severnu Irsku, odnosno da „nastavi pregovore sa EU u duhu dobre saradnje“.

U Vašingtonu vlada čuđenje zbog britanskih poteza. Džozef Bajden, predsednik SAD irskih korena, redovno je upozoravao na štetnost jednostranih poteza Londona po pitanju Protokola. Za očekivati je da najnovije odluke Londona neće baš ubrzati sklapanje bilateralnog post-Bregzit trgovinskog sporazuma Velike Britanije i SAD.

Džonson: Radi se samo o detaljima…

Britanski premijer Boris Džonson upozorio je na mogućnost preterane reakcije od strane Brisela, na primer ako EU na britanske planove reaguje trgovinskim ratom. Na kraju krajeva, dodao je, radi se samo o detaljima.

U kojoj meri Severnoirski protokol uopšte šteti privredi Severne Irske? Mišljenja se oko toga razlikuju. Severna Irska je istovremeno deo unutrašnjeg tržišta Evropske unije, ali i britanskog tržišta. Obim trgovinske razmene preko irsko-irske granice znatno je porastao otkako je dogovoren Severnoirski protokol.

Upozorenje trgovaca Velike Britanije

Britansko Udruženje trgovaca (CBI), koje zastupa interese oko 190.000 preduzeća iz te zemlje, upozorava da bi jednostrani potez britanske vlade mogao da spreči investicije, i to tako da bi kršenje zakona moglo da stvori klimu nesigurnosti, slično kao i u fazi Bregzita.

I opozicioni lider Keir Starmer iz redova Laburista kritikovao je nacrt zakona: „Postoje manji problemi, ali ih možemo rešiti za pregovaračkim stolom – uz poverenje. Ali to poverenje nemamo u aktuelnog premijera.“

U poslaničkoj grupi vladajućih konzervativaca nisu baš svi za nacrt zakona. Neki poslanici torijevaca ocenjuju da je reč o „kompletnoj gluposti“ i zahtevaju više približavanja Evropskoj uniji ili se čak, zbog inflacije i loših ekonomskih pokazatelja zemlje, zalažu za povratak Velike Britanije u unutrašnje tržište EU.

Vlada u Londonu se nada da bi Kraljica još pre letnje pauze mogla da potpiše Zakon o Severnoj Irskoj, a kritičari očekuju višemesečno natezanje u parlamentu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>