• 0

Godišnjica osnivanja Forda: Tvrdoglavi otac nije slušao sina, to je moglo da uništi brend

Postoji ona priča da je Ford možda imao najviše uspešnih modela u automobilskoj industriji, ali istovremeno i najviše promašaja

  • 0
Ford, godišnjica Foto: JT Vintage / Zuma Press / Profimedia

Ford Motor Company slavi rođendan ovog juna. Reč je o američkoj multinacionalnoj korporaciji koja proizvodi automobile.

Osnovana je 16. juna 1903. Henri i njegov sin Edsel Ford osnovali su kompaniju za proizvodnju automobila u Dirbornu, u državi Mičigen.

Postoji ona priča da je Ford možda imao najviše uspešnih modela u automobilskoj industriji, ali istovremeno i najviše promašaja. Na svakog uspešnog Mustanga, Eskorta i primerak iz F Serije su postojali i Pinto, Scorpio Mk.

Dodatno, korporacija ranije imala samo Ford, Mercury i Lincoln, pa su čelnici shvatili da gube jako mnogo kupaca u "srednjoj klasi". Ono što je bilo još strašnije za firmu, jeste podatak da je samo 25 odsto kupaca prelazilo sa Forda na Mercury i Lincoln, dok je kod General Motorsa čak 75 odsto vlasnika Chevroleta potrošilo novac na neki drugi brend unutar iste kompanije.

Takav problem je bio poznat i Edselu Fordu, jedinom sinu mnogo poznatijeg Henrija, ali njegov tvrdoglavi otac nije hteo da čuje za njih. Tokom Drugog svetskog rata, Edsel je preminuo, a vođstvo nad firmom preuzeo njegov sin Henri II.

Iako je imao samo 27 godina, Henri II je brzo shvatio ideje svog oca i oko sebe okupio tim mladih inženjera i iskusnih menadžera. Među njima je najpoznatiji bio Ernest Brič, koji je dugo godina radio za General Motors, i znao je kako da ga pobedi.

Ford je ponovo bio profitabilan do 1949. godine, a zarađeni novac je odlučio da investira u promenu nekih planova. 1954. godine Henri II je odobrio i razvoj nove divizije koja bi popunila prazninu između Forda i Mercuryja. Posle duže potrage, izbor imena je pao  na Edsel po već poznatoj osobi.

Video: Kad princ daruje svoju princezu: Automobil kraljevske porodice na aukciji po skupocenoj ceni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>