• 0
 ≫ 

"Ako želite da se obogatite, napravite put": Danas od 18h putnici mogu preko obilaznice oko Beograda

 ≫ 

Sektor B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do Straževice zajedno sa novim (levim) tunelom Straževica, zvanično je danas otvoren

  • 0
Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda, deonica petlja Orlovača - tunel Straževica.

"Drevna kineska poslovica kaže da ako želite da se obogatite, napravite put. Mi smo uvek ulagali u infrastrukturu", rekao je on.

Vučić se prilikom obilaska raspitivao kada će deonica biti otvorena za saobraćaj.

"Od 18 sati će biti otvorena za putnike, tri mosta i tunel", rekao je Vučić.

Predsednika Srbije je zanimalo i kako se odvijaju radovi ka Bubanj Potoku, istakavši da je jako važno da to bude spremno za sledeću sezonu, kako bi se rasteretio saobraćaj u Beogradu.

"Ponosan sam na činjenicu koliko danas auto-puteva i brzih saobraćajnica radimo trenutno – 10. Nismo odustali od nekog projekta, ali voleo bih da Fruškogorski koridor ide bolje. Ipak, u odnosu na to šta je rađeno poslednjih 70-80 godina, ovo je sve odlično. To su dobre vesti za našu zemlju. Sve plaćamo u dan", rekao je Vučić.

Otvaranju prisustvuju ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktori Puteva Srbije i Koridora Srbije Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, ministar finansija Siniša Mali, otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tien Išu, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i čelnici kineske kompanije Power China i azerbejdžanskog Azvirta koji grade obilaznicu.

Teška zima

Govoreći o ceni gasa, Vučić je rekao da se država priprema, ali da je tržište neizvesno.

"Juče je gas koštao 860 dolara, a danas je preko 1.000, o čemu mi pričamo? Zavrnuto je nešto na Severenom toku, iste sekunde 15 odsto skoči cena gasa. O kakvoj pripremi da govorimo? Verujete da radimo sve što možemo", rekao je on.

Obilaznica u šest traka do tunela Straževica

Na ovoj deonici obilaznice koja je duga oko četiri kilometra, završena je leva traka autoputa sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica dužine 720 metara.

Kineska komapnija Power China, azerbejdžanski Azvirt i domaći podizvođači uveliko rade na izgradnji sektora 6 obilaznice od tunela Straževica do Bubanj potoka, gde će se ona spojiti sa autoputem E75 ka Nišu.

Dužina deonice obilaznice oko Beograda od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Bubnj Potoka je 20,4 kilometra i ona bi trebalo da bude završena do kraja marta naredne godine.

Vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 procenata ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira od kredita kineske Eksim banke.

Izvođač radova je kineska kompanija "Power Construction Corporation of China", a podizvođač azerbejdzanski AzVirt i domaće firme.

Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara autoputa od Batajnice do Bubanj Potoka.

Prethodnih godina je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružnickog mosta.

Planirana je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, tzv. sektora C, kada bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

Video: Otvorena obilaznica u šest traka do tunela Straževica: Vozači od 18 časova mogu da je koriste

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>