• 4
 ≫ 

Bil Gejts kritikovao kripto i NFT: "To je bazirano na teoriji veće budale"

 ≫ 

Posebno je izdvojio Bored Ape Yacht Club

  • 4
Bill Gates Bil Gejts

Foto: Profimedia/SVEN HOPPE/AFP

Milijarder i preduzetnik Bil Gejts oštro je kritikovao kripto- valute i NFT, jer kako je naveo, smatra da su bazirani na "teoriji veće budale".

Posebno je izdvojio Bored Ape Yacht Club, kolekciju digitalnih majmuna za koje pojeidni plaćaju stotine hiljada ili milione dolara.

Na opasnosti i nestabilnost kriptosveta finansijski stručnjaci upozoravaju dugo vremena i savetuju kako nikada ne bi trebalo da uložite novac koji niste spremni da izgubite. Situacija kojoj svedočimo poslednjih dana i meseci najbolje pokazuje zašto bi pri investiranju u bitkoin, ether i druge valute trebalo da budemo jako oprezni.

Ko je kupio jedan bitkoin prošle godine platio ga je skoro 70.000 dolara, a njegova vrednost sada je nešto veća od 20.000 dolara. Reč je o minusu od skoro 50.000 dolara, a velike minuse beleže i druge kriptovalute - npr. ether koji je koštao skoro 5.000 dolara, sada se jedva drži nešto iznad hiljadu dolara.

Slična je stvar i na tržištu NFT-a. O kriptovalutama i NFT-ovima na nedavnoj konferenciji o klimatskim promenama govorio je i Bil Gejts. Njegov odnos prema kriptu dobro je poznat te on nije ljubitelj takvog oblika investicija i zaobilazi ih u širokom luku.

Zanimljivo, celu teoriju oko kripto i NFT-a, on je sveo na tzv. "teoriju veće budale", odnosno da uvek postoji neko (veća budala) ko je spreman da plati  više nego što ste vi platili za digitalnu imovinu koja u uštini nema pravu vrednost. Posebno je istakao primer "skupih digitalnih majmuna", misleći na NFT kolekciju Bored Ape Yacht Club.

Reč je slikama digitalnih majmuna koje investitori plaćaju stotine hiljada dolara, samo u svrhu kolekcionarstva, tj. kako bi ih kasnije prodali po većoj ceni.

Gejts ističe kako je navikao na drugačiji tip imovine, i naveo primer farmi i proizvodnje na njima, odnosno kompanija koje prave "prave" proizvode jer tu tačno znate što dobijate za svoj novac, navodi.

U slučaju slika digitalnih majmuna, on smatra da je sve što investitori žele to da nađu veću budalu na kojoj će zaraditi prodajući nešto što suštinski nema opipljivu vrednost.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Vitez Koja

    15. jun 2022 | 19:53

    Iz svega što je naveo, rekao je nešto sa čime se slažem."Nikada be ulaži novac za koji nisi spreman da izgubiš"To važi za sve, pa i za kripto valute.

  • Мрав

    15. jun 2022 | 18:38

    Лопов и Богохулник држи предавање.

  • vladan

    15. jun 2022 | 19:31

    Kiselo je grožđe…

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>