• 2

Šta je isto u Boru i na Vračaru, a kako to da je Sombor šampion, a ne Beograd: Ovo je tabela koja meri uspeh

Zahtevi za građevinske dozvole povećani za petinu u 2021.

  • 2
investicije Srbija

Foto: Shutterstock, Mateja Beljan, Milena Đorđević

Druga godina pandemije korona virusa nije omela aktivnosti građevinskog sektora. Tako je u 2021. gradovima i opštinama podneto 138.890 zahteva za dozvole za gradnju, što je za 22.000 odnosno petinu više nego u prethodnoj godini.

S druge strane, širenje virusa jeste uticalo na poštovanje zakonskih rokova zbog češćeg i dužeg odsustva službenika. Najviše se kasnilo sa izdavanjem upotrebnih dozvola – u proseku devet dana duže u odnosu na zakonski rok, za građevinsku dozvolu se čekalo četiri dana duže, a prekoračenje za izdavanje lokacijskih uslova bilo je u proseku pet dana.

Prošle godine tako, elektronska građevinska dozvola se izdavala u proseku za devet dana (osam u opštinama i 10 u gradovima), a upotrebna za 14, u situacijama kada investitor podnese ispravan zahtev.

Izazov i dalje predstavljaju situacije u kojima se zahtevi vraćaju na tzv. usaglašavanje. U proseku, svaki deseti zahtev nije ispunjavao formalne uslove (13,9% u gradovima i 9,1% u opštinama). Do usaglašavanja može doći jer investitor nema sve papire, ali to su i slučajevi koji mogu ukazati na koruptivne radnje službenika.

Najveći procenat "dorade" zahteva zabeležen je u velikim gradovima.

Prema novoj metodologiji NALED-a koja u obzir uzima ne samo efikasnost u rešavanju zahteva već i broj službenika kojim lokalna samouprava raspolaže, najuspešniji gradovi u izdavanju dozvola su Novi Sad, Sombor, Sremska Mitrovica, Šabac i Kragujevac, dok se među opštinama ističu Surčin, Sopot, Kovin, Beočin i Novi Bečej.

Na začelju tabele su Bor, Novi Pazar, Zaječar, Jagodina i Beograd, a kod opština Zvezdara, Stara Pazova, Pećinci, Bačka Palanka i Vračar.

Kako izgleda metodologija?

Proveravali smo kako su to neke opštine najuspešnije, a kako su neke spale na začelje tebele, kakva je bila metodologija po kojoj su birane:

"Metodologija koju koristimo za rangiranje jedinica lokalne samouprave (JLS) u izdavanju građevinskih dozvola (GD) je sledeća:

o Gledamo broj odnosno procenat rešenih zahteva po obrađivaču

o Gledamo broj odnosno procenat pozitivno rešenih zahteva po obrađivaču (službeniku koji radi na obradi)

o Gledamo brzinu rešavanja zahteva odnosno prosečan broj dana koji svaka JLS utroši za obradu i izdavanje svake od 4 tipa dozvola

Bager, građevinsko zemljište, građevina

Foto: Shutterstock

 

Prosečna vrednost ova tri indikatora daje kompozitni indeks, na osnovu koga se vrši rangiranje gradova i rangiranje opština, objašnjavaju za Telegraf Biznis iz NALED-a koji je sproveo ovo ogromno istraživanje.

Kako nam preciziraju, kod opština se posebno rangiraju one sa brojem zahteva iznad (50 JLS) i ispod (84) republičkog proseka od 500 zahteva.

Na primer, Novi Sad ima najveći procenat rešenih (100%) i pozitivno rešenih zahteva po obrađivaču (100%) a istovremeno većinu zahteva za 4 tipa dozvola rešava u zakonom predviđenim rokovima (71%).

Takođe i drugoplasirani Sombor ima 69% rešenih i 75% pozitivno rešenih zahteva,od čega najveći deo (92%) rešava u predviđenim rokovima, za razliku od Novog Pazara (27.) i Bora koji su na začelju liste.

"Novi Pazar ima samo 7% rešenih i 5% pozitivno rešenih zahteva iako gotovo sve zahteve (čak 96%) rešava u roku. Slično je i kod grada Bora - po brzini rešavanja je među najefikasnijim (89%) ali je procenat rešenih (9%) i pozitivno rešenih (9%) zahteva među najnižim", rečeno je za naš portal u Naledu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>