• 6

Gde more ljubi nebo: Posetili smo biser ušuškan između Istre i Dalmacije, evo šta nudi ovog leta

Iz Beograda smo obnovljenim letom, koji spaja našu prestonicu s Rijekom, sleteli na aerodrom na Krku - prelepu ostrvsku zelenu oazu

  • 6
kvarner Pogled sa terase luksuznog hotela na Opatijskoj rivijeri / Foto: Telegraf.rs

Da li ste znali da je Kvarner najveći zaliv hrvatskog dela Jadrana, kao i da je u Opatiji, čuvenom mondenskom letovalištu, otvoren prvi hotel na jadranskoj obali?

Cres, Krk, Rab i Lošinj su četiri velika ostrva koja se nalaze u Primorsko-goranskoj županiji. Dva najveća ostrva na čitavom Jadranu su upravo Cres i Krk, i mi smo, došavši iz Beograda, tog prelepog junskog dana imali priliku da ih vidimo kao "na dlanu".

Ova regija je vrlo specifična, jer kombinuje primorje i rivijere, sa gorama i šumama (Gorski kotar) - koje nude jedno sasvim drugačije iskustvo. "Raznolikost je lepa" je slogan koji prati ovaj deo Hrvatske, što su nam i sami rekli iz Turističke organizacije Kvarnera, ne krijući da se upravo ovde piju najlepša vina i jede vrhunska hrana.

Ovde je, zapravo, turizam i počeo, u 19. veku. Kvarnerski zaliv je ušuškani biser između Istre i Dalmacije, jedinstven i po tome što ga krasi čuveni, nekada Titov, a sada Krčki most, kojim stižete od aerodroma Rijeka (smešten na Krku) do Opatijske rivijere.

Taj most su zbog njegove masivne betonske konstrukcije obilazili i stručnjaci iz oblasti arhitekture i građevine.

Dolaze mlađi, stariji, sa svih strana sveta

Hrvatsko primorje je dosta pretrpelo u poslednje dve i po godine, otkako traje pandemija, ali se industrija turizma i ugostiteljstva oporavlja. Iz prve ruke smo dobili informaciju da se ove većina žitelja, barem onih koji žive uz samu obalu, oslanja na prilive od turizma. Zemlja i kuće vrede čitavo bogatstvo, a rentiranje apartmana i vila je unosan biznis.

Čekali su da prođe nemila situacija koja je nastupila s koronom, a koja je desetkovala broj turista, tako da je sada ipak dosta lakše: ponovo je upostavljen i let kompanije Air Serbia, koji povezuje Beograd i Rijeku, i to sredom i subotom, dakle, dva puta nedeljno.

Kvarner Gulf Kvarnerski zaliv / Foto: Shutterstock

Odakle ima najviše turista? Kažu nam da nema pravila. Pre je, recimo, bilo mnogo Amerikanaca, a dolaze i sada. Ima, tradicionalno, Nemaca, Austrijanaca, Slovenaca, Srba, Italijana... Praktično posetilaca sa svih meridijana, jer je ovo podneblje zaista specifično. To je mesto gde se spajaju losos i inćuni, kao i jagnjetina "aromatizovana" morskom solju iz zaliva; ali, i mesto gde ćete uživati o otmenoj usluzi i zabavnim sadržajima, istovremeno se diveći vremešnoj arhitekturi.

Inače, treba reći da ne samo da ima turista sa svih strana planete, već je tako i s radnom snagom. Srećemo i Ukrajince, mada ih, kažu nam lokalci, nema onoliko koliko se priča ili koliko bi se očekivalo. Takođe, ima i dosta Rusa, a iznenadićete se - Opatiji i ovom delu Jadrana ponajviše fali medicinskog osoblja, pre svega, instrumentarki.

Svakako, nikad dosta ni radnika u turizmu i ugostiteljstvu, ali kako se sezona oporavlja, tako je odziv ipak veći: mnogo mladih, nasmejanih lica uslužuje goste ovih dana, tako da možemo reći da je ljubaznost i srdačna dobrodošlica ljudi iz Kvarnerskog zaliva samo još "jedan plus" koji će nas ponovo vratiti u ovo prelepo mesto.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>