• 0

Najagresivniji skok od 1994: FED podigao kamatnu stopu, smanjio prognozu rasta

"Inflacija ne može da se smanji dok se počne da stagnira"

  • 0
kredit, rate, kamate

Foto: Shutterstock

Američke Federalne rezerve (FED) podigle su referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine procentnog poena, što je najagresivnije povećanje od 1994. godine, a istovremeno su snizile procenu privrednog rasta SAD.

Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), koji je nadlaežan za utvrđivanje visine kamatnih stopa, podigao je nivo referentne kamate na sredstva FED-a na raspon od 1,5-1,75 posto, na najviši nivo od početka pandemije u martu 2020, čime su okončane višenedeljna tržišna nagađanja.

„Jasno je da je današnje povećanje od 75 baznih poena neuobičajeno veliko i ne očekujem da će potezi ovog obima postati uobičajeni", rekao je predsednik FED-a Džerom Pauel, ali je dodao da očekuje da će i na julskom sastanku doći do podizanja stope od 50 ili 75 baznih poena, prenosi CNBC.

On je naveo da će se odluke donositi "sastanak po sastanak" i da će FED "nastaviti da informiše o našim namerama što jasnije možemo".

„Želimo da vidimo napredak. Inflacija ne može da se smanji dok se počne da stagnira. Ako ne budemo videli napredak... to bi moglo da nas izazove da reagujemo jače. Uskoro ćemo videti određeni napredakt", rekao je Pauel.

Akcije na Volstritu su bile volatilne nakon odluke FED-a, ali su ojačale tokom Pauleovog obraćanja na konferenciji za novinare posle sednice.

Referentna stopa FED-a će završiti godinu na 3,4 procenta, što je na sredini ciljanog raspona predviđanja pojedinih članova FOMC-a. To je za 1,5 procentnih poena vuše u odnosu na martovsku procenu. Komitet takođe predviđa da će kamatna stopa porasti na 3,8 procenata u 2023. godini, za čitav procentni poen iznad nivoa koji se očekivao u martu.

Zvaničnici FED-a su takođe značajno smanjili prognoze ekonomskog rasta SAD za 2022. godinu, i sada predvđaju povećanje BDP-a od samo 1,7 odsto u odnosu na martovsku projekciju od 2,8 procenata.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>