• 6
 ≫ 

Siniša Mali sa šeficom kancelarije MMF o penzijama: Rašće po "švajcarskoj formuli plus"

 ≫ 

Njome se predviđa rast penzija usklađen sa rastom zarada u privredi

  • 6
Penzija ilustracija, penzioneri, starost, starci, pare, novac, dinari Foto-ilustarcija: Profimedia/Alamy, A. Nalbantjan

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa šeficom Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Julijom Ustjugovom o predlogu budućih fiskalnih pravila, a poseban akcenat stavljen je na povećanje penzija i izmenu švajcarske formule radi usklađivanja rasta penzija.

Mali je govorio o uvođenju "švajcarske formule plus", kojom se predviđa rast penzija usklađen sa rastom zarada u privredi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar je istakao da je udeo penzija u BDP-u u Srbiji 9,2 odsto, što omogućava vanrednu indeksaciju i modifikaciju švajcarske formule, a da se pri tome ne ugrozi održivost javnih finansija.

- Ideja nam je da ukoliko je udeo penzija ispod 10 odsto BDP-a, imamo pravo na vanredno usklađivanje. Ako su penzije između 10 i 10,5 odsto BDP-a da se usklađuju sa rastom prosečnih zarada u privredi, ako su između 10,5 i 11 odsto da bude švajcarska formula, a da iznad 11 odsto, da ih usklađujemo sa inflacijom - naveo je Mali.

On je rekao da je Srbija potpuno finansijski stabilna, te da ima novca za najavljeno rekordno povećanje penzija između 18 i 20 odsto, i da je ideja da penzije budu usklađene u dva navrata - u oktobru ili novembru, i u januaru.

Inače, uz konsultacije sa stručnim timom MMF-a, treba da bude usvojeno novo fiskalno pravilo o dugu i deficitu, kako bi se obezbedila dugoročna fiskalna održivost.

Dobro dizajniran set fiskalnih pravila je od ključne važnosti za održavanje fiskalne discipline i učvršćivanje fiskalne odgovornosti.

Osim pravila o deficitu i dugu, ograničenja rashoda za plate i penzije, fiskalnim pravilima utvrđuju se i vanredne okolnosti u kojima pravilo može privremeno biti suspendovano ili odloženo, kao i aktivnosti koje se preduzimaju u situaciji kada fiskalno pravilo nije ispoštovano.

Razgovori sa MMF-om će biti nastavljeni, kako bi se našlo najoptimalnije rešenje za očuvanje fiskalne stabilnosti, u uslovima svetske ekonomske krize, navodi se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagoda

    17. jun 2022 | 18:55

    Penzije preko 100 000 ne povecavati !! Pojacati ove od 20 000 din !! hvala !

  • penzioner

    17. jun 2022 | 18:43

    Jel može neko da mi objasni zašto je potrebna saglasnost MMF-a ????

  • 🤣🤣🤣🤣🤣

    17. jun 2022 | 20:04

    Hoce to hoce

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>