• 4
 ≫ 

Važno za radnike Fijata: Garancije Vlade i Stelantisa za radnike koji odu u Slovačku

 ≫ 

"Vlada Republike Srbije i Stellantis sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene FCA Srbije, obezbeđujući sprovođenje novog projekta, unapređenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji", ističe se

  • 4
kragujevac fiat fijat

Foto: Shutterstock

Vlada Republike Srbije i rukovodstvo Stellantis-a sastali su se ponovo kako bi potvrdili ono što je već dogovoreno tokom prethodnih razgovora u vezi sa fazom transformacije, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako se ističe, cilj je bio da se definišu sledeći koraci u transformaciji fabrike u Kragujevcu, što u ovoj fazi podrazumeva, kao stavku od velikog značaja, ponuđeno privremeno premeštanje u inostranstvo i posledično pokretanje aktivnosti instaliranja nove električne platforme u fabrici u Srbiji za proizvodnju kompaktnih vozila s početkom od sredine 2024. godine.

"Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) na sledeći način:

- Potvrđeno obavezivanje Stellantis-a da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u SrbijuIsti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važiće i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju

- Bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biće isplaćen u 2 rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju *npr. za Slovačku: 11.000 evra biće isplaćeno unapred, a bonus od 6.000 evra radnici će primiti kada se vrate u Srbiju

- Omogućavanje zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju

- Omogućavanje da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvuPorodice radnika imaće zdravstveno osiguranje

- Zaštita ranjivih kategorija i žene:

žene na trudničkom/porodiljskom odsustvu

majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga

samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice)

majke sa decom do 5 godina

žene u procesu vantelesne oplodnje

osobe sa teškim invaliditetom

"Vlada Republike Srbije i Stellantis sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene FCA Srbije, obezbeđujući sprovođenje novog projekta, unapređenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji. Dve strane očekuju veliko interesovanje zaposlenih da pristupe ponudi za rad u inostranstvu do ponedeljka, kada će se proces prijavljivanja okončati", ističe se u saopštenju.

Predsednica Vlade Republike Srbije rekla je da je za Vladu Republike Srbije bilo je veoma važno da ukloni sve nedoumice kada su u pitanju uslovi programa.

"Stellantis je potvrdio da će poštovati ono što smo tražili od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije kao što su trudnice, žene sa decom mlađom od 5 godina, osobe sa invaliditetom, žene u procesu vantelesne oplodnje. Na današnjem sastanku smo to ponovo potvrdili. Ovo je veoma važan projekat za našu državu“, rekla je premijerka.

- Srbija će igrati ključnu ulogu u sprovođenju strateškog plana „Dare Forward 2030“ kompanije Stellantis i to je jasna dugoročna posvećenost ovoj državi - naveli su Arnaud Debeouf, globalni direktor proizvodnje u Stellantis-u i Sivlia Vernetti Blina, direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a i direktorka FCA Srbija.

"Stellantis poziva sve radnike da se prijave za ovaj program, koji će im omogućiti profesionalni razvoj za rad na električnim automobilima. Želimo da radnici u Srbiji znaju da ozbiljno računamo na njih, da su oni ti koji će proizvoditi novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu i da su oni važan deo velike Stellantis porodice", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Erak

    18. jun 2022 | 11:56

    Koliko znam, ropstvo je i po Ustavu Srbije zabranjeno.

  • Dend

    18. jun 2022 | 13:49

    Najbolje bi bilo da svi ostanu u Srbiji, kod kuće, i da im država svakog meseca dotira platu i to onu koja njima odgovara jer ih je država "naterala prisilom" da se zaposle u privatnu fabriku ?

  • sta kaze FIAT

    18. jun 2022 | 15:34

    za Fijat

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>