• 4
 ≫ 

Inflacija pravi razdor unutar SAD: Bajden ogorčen na naftaše, građani štede kao nikad do sad

 ≫ 

Cene hrane su porasle za skoro 12 odsto, benzin je skoro dva puta skuplji, a cene avio-karata su skočile gotovo 40 procenata u odnosu na isti period prošle godine

  • 4
Džo Bajden Kirijakos Micotakis Joe Biden Kyriakos Mitsotakis

Foto: Tanjug/AP

Inflacija je najveći unutrašnji problem u Sjedinjenim Državama, prema priznanju samog predsednika Džozefa Bajdena, ali i prema ocenama 70 odsto anketiranih Amerikanaca, prenose tamošnji mediji.

Dok na Volstritu vlada strah od recesije, obični građani strahuju od odlaska u samoposlugu ili na benzinsku pumpu. Strah od recesije je porastao pošto je američka Centralna banka podigla osnovnu kamatnu stopu za 0,75 procenata - što je najveće povećanje u skoro tri decenije, prenosi Glas Amerike.

- Visoka inflacija donosi značajne teškoće, posebno onima kojima je najteže da plate visoke troškove osnovnih stvari kao što su hrana, smeštaj i prevoz - poručio je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel.

Cene hrane su porasle za skoro 12 odsto, benzin je skoro dva puta skuplji, a cene avio-karata su skočile gotovo 40 procenata u odnosu na isti period prošle godine. "“Verovatno plaćam dobrih 50 do 75 dolara nedeljno više za osnovne namirnice", kažu neki od potrošača.

Pošto veliki deo kućnog budžeta sada odlazi na neophodne stavke kao što je benzin, Amerikanci štede na drugim stvarima, pa je maloprodaja u maju opala za 0,3 odsto. "Postoji mnogo ekonomske neizvesnosti. Mislim da bi bilo mudro da pogledate koliko novca unosite u kuću, kolika vam je ušteđevina i da li imate odvojenu sumu za crne dane", preporuka je ekonomistkinje Eli Vulf.

Agresivnim povećanjem kamatne stope, centralna banka želi da pomogne u stabilizaciji cena, ali to znači da će sve biti skuplje - od kredita za novi auto, preko kredita za kuću, gde je kamatna stopa već porasla sa tri odsto iz januara na šest procenata, pa do kamate na kreditnim karticama.

Predsednik Bajden uputio je pismo direktorima veliki naftnih kompanija i okrivio pohlepu korporacija, uz rat u Ukrajini, za rekordno visoke cene benzina. Upozorio je da bi mogao da primeni svoja izvršna ovlašćenja da se poveća proizvodnja u rafinerijama, ističući da je neprihvatljivo da američke porodice direktno finansiraju profit naftnih kompanija koji je znatno veći od uobičajenog.

Video: Za dugoročni prosperitet u Srbiji neophodne veće investicije u ljudski razvoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aham

    19. jun 2022 | 10:45

    Da bre naftasi ti krivi sto si poslao 40 milijardi Ukrajini,dok tvoj narod trpi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>