• 0

Srbija u Parizu predstavlja kandidaturu Beograda za EXPO 2027.

U delegaciji Srbije su i menadžer projekta Dušan Borovčanin, glavni gradski arhitekta i Marko Stojičić glavni gradski urbanista

  • 0
marko čadež, expo

Foto: PKS

Delegacija Srbije sutra će u Parizu predstaviti kandidaturu Beograda za organizaciju svetske izložbe EXPO 2027. godine, saopštio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je istakao da je naša zemlja spremna da bude domaćin ove prestižne izložbe na kojoj će zemlje Evrope i sveta predstaviti svoja najveća dostignuća u svim oblastima.

“I pored jake konkurencije, nemam dilemu da su Beograd i Srbija najbolji kandidat za EXPO 2027. i došli smo u Pariz da to i pokažemo. Naša delegacija uradila je ogroman posao i uveren sam da ćemo na najbolji način predstaviti našu prestonicu i čitavu našu zemlju", kaže Čadež.

On je izrazio najveću zahvalnost direktorki Beogradskog sajma Danki Selić i njenom timu na pripremi ove kandidature. "Fantastičan posao su odradili”, rekao je Čadež.

U delegaciji Srbije su i menadžer projekta Dušan Borovčanin, glavni gradski arhitekta i Marko Stojičić glavni gradski urbanista, saopštila je PKS.

Ukoliko Srbije dobije organizaciju, važno će biti, naglašeno je, i iskustvo koje zemlja ima kao učesnik na izložbama ovog tipa u prošlosti, a poslednje takvo je na svetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

Organizacijom Međunarodno priznate izložbe EXPO BEOGRAD 2027 Srbija bi se jasno pozicionirala kao ekonomski, kulturni, ali i politički centar ovog dela Evrope, navedeno je u saopštenju.

Osim Srbije, kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe 2027/28 predali su država Minesota, USA, sa temom „Healthy People, Healthy Planet: Wellness and Well Being for All“ i Puket, Tajland, sa temom „Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity“.

Prethodni specijalizovani EXPO je održan u Astani 2017. godine, a naredni planiran za 2023. godinu će se održati u Buenos Airesu.

Međunarodni biro za izložbe (BIE) organizuje četiri stalne vrste izložbi: Svetske izložbe kapaciteta kao što je ovogodišnji EXPO u Dubaiu, Specijalizovane izložbe, Hortikulturalne izložbe i Trijenale u Milanu.

Igor Kovačević, direktor paviljona Republike Srbije

Paviljon Srbije/Foto: Telegraf

Podseetimo, na tek završenom EXPO, Srbija je imala zapažen Pavljon, a Telegraf Biznis je bio i na licu mesta.

Video: Trijumf Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>