• 3
 ≫ 

Deo radnika Fijata blokirao put Kragujevac - Kraljevo: Još ne znaju koliko ih ide za Slovačku

 ≫ 

Predstavnici radnika očekuju da će ih vlada kontaktirati radi novih dogovora

 • 3
kragujevac fiat fijat

Foto: Shutterstock

Deo nezadovoljnih radnika Fijata oko 15 časova započeo je protest blokirajući magistralni put Kragujevac - Kraljevo.

Prijavljivanje radnika za rad u Slovačkoj završeno je u 13 časova, a tačan broj prijavljenih se još uvek ne zna, rečeno je na protestu.

Predstavnici radnika očekuju da će ih vlada kontaktirati radi novih dogovora i sutra, kako kažu, neće održati novi protest.

Takođe, poručuju da ne odustaju od svojih zahteva i najavljuju da će u sredu otići u Beograd, ukoliko do tada na bude novih pomaka u pregovorima i ispunjenju zahteva.

Rok za prijavljivanje prvobitno je bio 15. jun, ali se do tada izjasnilo manje od 140 zaposlenih za rad u inostranim pogonima Stelantisa, pa su poslodavac i vlada dogovrili da pomere rok za 20. jun, uz nešto izmenjene uslove rada, kako bi se sakupilo neophodnih 1.000 radnika.

Vlada Srbije i kompanija Fijat automobili Srbija (FCA) potvrdili su u subotu da će biti zaštićene ranjive kategorije zaposlenih i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.

Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju Vlade Srbije i FCA Srbije, povrđeno je obavezivanje Stellantis-a da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju, kao i da isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važe i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju.

U saopštenju se navodi da su u zaštićene ranjive kategorije i žene spadaju: žene na trudničkom/porodiljskom odsustvu. majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga,samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) tako da će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju.

Na primer, radnici koji se odluče za Slovačku primiće 11.000 unapred, a bonus od 6.000 evra biće im isplaćeno kada se vrate u Srbiju.

Vlada Srbije i FCA Srbija naveli su da će omogućiti zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će omogućavati da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

Video: Radnici Fijata: Čekamo socijalni program, nema otkaza

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mihailović

  20. jun 2022 | 18:33

  Po svemu sudeći nekima od radnika nije stalo do posla, samo da nešto ušićare para pa da u nešto ulože,u neki posao na sivo...

  3
  1

  Podelite komentar

 • Shone

  20. jun 2022 | 18:40

  E drzavo Srbijo, sta se radi sa radnicima i njihovim porodicama. Ili inostranstvo ili otkaz. Lepo , nema sta, teraj narod vani, razbijaj porodice, ostavljaj ljude bez egzistencije. Neka, neka "sve ce to narod pozlatiti".

  2
  2

  Podelite komentar

 • Zoki

  20. jun 2022 | 18:19

  Neka pokusaju da zaustave saobracaj na putu Milano-Venecija.

  1
  2

  Podelite komentar