• 5

Otkriven broj stranih firmi koje u Rusiji posluju kao i obično: Zanimljivo je koliko ih je iz Evrope

Otišlo je više od 1.000

  • 5
evro rusija sankcije

Foto: Shutterstock

Dok je više od 1.000 kompanija napustilo rusko tržište, skoro 250 je odlučilo da ostane uprkos krizi u Ukrajini, pišu ruski mediji.

Skoro 250 međunarodnih kompanija nastavlja da posluje u Rusiji, uključujući više od 100 preduzeća iz EU, prema listi koju je sastavio Jejlov institut.

Od pokretanja ruske vojne ofanzive u Ukrajini krajem februara, institut prati odgovore više od 1.200 kompanija.

„Preko 1.000 kompanija je javno objavilo da dobrovoljno ograničava poslovanje u Rusiji do određenog stepena iznad minimuma koji je zakonski propisan međunarodnim sankcijama – ali neke kompanije su nastavile da posluju u Rusiji neometano“, navodi se u saopštenju.

Među 247 međunarodnih kompanija koje nastavljaju svoju delatnost u Rusiji, 116 potiče iz zemalja EU, uključujući istaknute brendove kao što su Beneton, Dizel, Armani, Lakoste, Rajfajzn banka... Neka američka imena, kao što su Hard Rok kafe, Tom Ford i TGI, takođe se nalaze na listi kompanija „koje samo nastavljaju uobičajeno poslovanje u Rusiji“.

Kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu, SAD, EU, Velika Britanija i mnoge druge zemlje uvele su teške sankcije različitim sektorima ruske ekonomije. Od kraja februara stotine stranih kompanija, među kojima su odnedavno Koka Kola, Ikea i McDonald's, najavile su prestanak poslovanja u Rusiji.

Rusija je uzvraćala uvođenjem sopstvenih kontrasankcija protiv „neprijateljskih“ zemalja i usvajanjem mera protiv njihovih kompanija.

Istovremeno, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije ove nedelje da će Rusija „dobro voditi računa o onim stranim biznismenima koji ostanu” nudeći im povoljne uslove.

Predsednik Vladimir Putin je nedavno izjavio da će Rusija pozdraviti povratak preduzeća koja žele da se vrate, ali je upozorio da bi neke kompanije mogle zažaliti zbog odluke da odu. Peskov je rekao da će mnogim preduzećima koja su napustila zemlju biti teško da se vrate, jer „vakum” koji stvara kompanija koja odlazi „trenutno popunjava neko drugi”.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    20. jun 2022 | 21:25

    Колико њих је СТВАРНО отишло? Хмм... Сви знају да се то не исплати. А после свега, по старој мустри, Русија ће бити врло у моди...

  • Sok od zove

    20. jun 2022 | 23:27

    Dovoljno je da ne dozvole da se coca cola i MC donalds vrate na tržište već da rebrendiraju iste.

  • Mirjana

    21. jun 2022 | 01:42

    Svi i dalje posluju , samo isporucuju drugim zemljama,a te zemlje RusijiTako da se tu nije mnogo promenilo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>