• 6
 ≫ 

Da li se neko seća koliko je gorivo koštalo 1988? Pogledajte statistiku rasta nafte, bila je nekada i par evra

 ≫ 

Američka ministarka finansija Dženet Jelen smatra da je vredno razmotriti privremeno ukidanje ili delimično smanjenje poreza na motorna goriva

  • 6
Gorivo , auto Foto: Shutterstock

Cene nafte su su prošle nedelje dosegle 120 dolara za barel, kasnije, nafta je blago pojeftinila ali je to i dalje rekord u odnosu na prethodne mesece.

Podizanje kamatnih stopa centralnih banaka vrši pritisak na cene nafte, uprkos tome što je postojeća ponuda ograničena.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen smatra da je vredno razmotriti privremeno ukidanje ili delimično smanjenje poreza na motorna goriva kao način za rešavanje inflacije, iako to „nije savršen” model jer možda neće dovesti do toga da se sva smanjenja prenesu na potrošače.

Jelenova je u obraćanju novinarima u ponedeljak uveče, nakon sastanaka sa kanadskom ministarkom finansija Kristijom Friland u Torontu, rekla da istraživanje ukazuje na to da bi veći efekat za potrošače imalo smanjenje viših poreza na gorivo saveznih država od generalno nižih federalnih poreza od 18,4 centa po galonu za benzin i 24,4 centa za dizel.

Američka ministarka je odbacila ideju o oživljavanju projekta naftovoda Kijstoun XL između Kanade i SAD-a kao načinu da se kratkotročno ublaži pritisak na rast cena nafte uzrokovan ruskim napadom na Ukrajinu.

Američki predsednik Džo Bajden je prvog dana nakon stupanja na dužnost odbio dozvolu za završetak cevovoda Kijstoun XL, koji bi prenosio modifikovani bitumen iz kanadskog naftnog peska do rafinerija na srednjem zapadu SAD-a i na obali Meksičkog zaliva, ocenjujući da to zakovalo SAD na višedecenijsko korišćenje fosilnih goriva s intenzivnom emisijom ugljenika.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by History In Pictures (@historyphotographed)

I na Balkanu se beleže veće cene. U Crnoj Gori od ponoći značajno poskupile sve vrsta goriva, a gorivo u Sloveniji, nakon dužeg perioda zamrznutih cena, takođe je u ponoć poskupelo, tako da je nove cena 1,775 evra za litar 95-oktanskog benzina, a 1,848 evra za litar dizel goriva.

A kako je bilo nekada?

Jedna fotografija iz 1974. otrkiva nam da je cena nafte po galonu tada iznosila 0,48 centi. Primera radi, 1988. godine, nafta je koštala 15 dolara. 

Prateći statističke podatke, prosečna godišnja cena sirove nafte tipa Brent porasla je na 101,37 američkih dolara po barelu od aprila 2022.

gorivo, stare cene Foto: Printcsreen

Ovo je preko 30 američkih dolara više od godišnjeg proseka 2021. i dolazi kao posledica nestašice snabdevanja energijom koja je počela da zahvata Evropu krajem 2021 , kao i zbog zabrinutosti oko snabdevanja naftom nakon rata Rusije i Ukrajine.

Brent je vodeće svetsko merilo cena sirove nafte iz atlantskog basena. Sirova nafta je jedna od najviše posmatranih cena robe jer utiče na troškove u svim fazama proizvodnog procesa i posledično menja i cenu robe široke potrošnje.

Evo i kako je to izgledalo u Srbiji poslednjih godina:

Cene goriva, gorivo, benzin, dizel, tng, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    21. jun 2022 | 10:01

    Da li se neko seca za kolike plate smo radili 88-e god i kolko litara nafre smo mogli kupiti za mesecnu platu a kolko mozemo kupiti danas ?

  • Šeik

    21. jun 2022 | 12:05

    Sve su to lažne i napumpane cene nafte sada svuda u svetu od strane naftaša da ustrostruče dobitke na štetu naroda cele planete.

  • Realni

    21. jun 2022 | 13:27

    Radis za 1-2 bacve... eeeee ekonomski tigru.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>