• 25
 ≫ 

Sve o uredbi i olakšicama za zapošljavanje stranaca: Plata mora da bude 1.820 evra

 ≫ 

Vlada daje subvencije za zapošljavanje stranaca

  • 25
Zapošljavanje novonastanjenih lica Srbija Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je na poslednjoj sednici uredbu o subvencijama za kompanije, strane ili domaće, koje posluju u Srbiji, a koje zapošljavaju novonastanjena lica u našoj zemlji. To praktično znači da pravo na subvenciju po radniku imaju kompanije koje odluče da zaposle strance koji su se skoro doselili u našu zemlju.

Pravo na dodelu podsticaja imaju lica koja poslodavac zaposli zaključno do kraja naredne godine. Osim stranaca to mogu biti i domaći povratnici iz inostranstva ili oni koji su se školovali van granica zemlje. To mogu biti i oni koji su neprekidno zaposleni kod poslodavca u periodu između dana podnošenja prijave i 31. decembra godine u kojoj je podneta prijava.

Nova uredba predviđa podsticaje za poslodavce koje zapošljavaju ljude za kojima postoji tražnja na tržištu rada. Kako se navodi, uslov je da novozaposleni radnik ima osnovnu zaradu najmanje 300.000 dinara, što je oko 1.820 evra neto.

Uslov je i da novonastanjeno lice u periodu od dve godine, od dana zaključenja ugovora o radu sa poslodavcem, nije boravilo na teritoriji Srbije više od 180 dana.

Podsticaji se isplaćuju u visini 70 odsto poreza na zarade za jedno ili više zaposlenih novonastanjenih lica, i 100 odsto obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.

Evo i drugih detalja:

- Pravo na dodelu podsticaja za zaposleno novonastanjeno lice ostvaruje se ukoliko je novonastanjeno lice neprekidno zaposleno kod poslodavca u periodu između dana podnošenja prijave i 31. decembra godine u kojoj je podneta prijava, a ministarstvo nadležno za poslove privrede

Obrazac, novi Foto: Printscreen

- Pravo na dodelu podsticaja ostvaruje se samo za novonastanjena lica koja poslodavac zaposli zaključno sa 31. decembrom 2023. godine.

Podsticaji se isplaćuju u visini 70% obračunatog i uplaćenog poreza na zarade za jedno ili više zaposlenih novonastanjenih lica, u smislu propisa kojima se uređuje porez na dohodak građana i 100% obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, u smislu propisa kojima se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, za isplate izvršene za zaposleno novonastanjeno lice u periodu od najviše 60 meseci, počev od 1. jula 2022. godine i zaključno sa 31. decembrom 2028. godine.

Ko nema pravo?

Pravo na korišćenje podsticaja nema poslodavac koji:

1) u periodu od podnošenja prve prijave i zaključno sa istekom kalendarske godine u kojoj primi poslednju isplatu podsticaja vrši isplatu dividende, odnosno ostvarene dobiti, osim dividende ili dobiti koja se isplaćuje iz dela dobiti koji je viši od iznosa koji je primljen na ime podsticaja;

2) je korisnik državne pomoći u vezi sa kojom ima obavezu zapošljavanja, osim obveznika koji su tu obavezu već ispunili zaključno sa 1. julom 2022. godine;

3) za zaposleno novonastanjeno lice za koje ostvaruje podsticaje propisane ovom uredbom koristi ili je koristio pravo na umanjenje osnovice za to lice u skladu sa članom 15v Zakona o porezu na dohodak građana

Ovo je ujedno jedna od olakšica koja bi mogla da utiče na povratak radnika u Srbiju.

U našu zemlju se za godinu dana vratilo 92.000 građana, a većina njih se bavi tehnologijama, rekao je za Telegraf Biznis Ivan Brkljač iz programa Tačka povratka.

Trenutno, kako nam otkriva, postoje tri olakšice na kojima radi država kako bi se period prilagođavanja što pre završio i kako bi prelezak u našu zemlju bio što lakši.

Reč je o carini, poreskim olakšicama i stambenim kreditima. Biće, kaže naš sagovornik, olakšica i za poslodavce.

Video: Postoji li posao iz snova u Srbiji? Budite radnik, ali pre svega Ja d.o.o.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vm

    21. jun 2022 | 14:28

    U Srbiji svako ima više prava od Srba. Meni je ovo ponižavajuće. Kao da je naša vlada vlada neke druge države pa njihove građane subvencioniše. A mi ko siročad, okrpi nas ko stigne. Dakle mi ćemo da radimo i plaćamo te subvencije strancima. Ko je ovde normalan?

  • Oni

    21. jun 2022 | 12:40

    Znaci ako dodjem iz Nemacke ,posto sam rodjen ovde i nemacko drzavljanstvo,mogu naci zaposlenje sa tom platom ?

  • Праведник

    21. jun 2022 | 13:47

    Па опет комбинација за грађевинце и путаре да исисавају новац из буџета. Аман људи, крадуцкајте, не крадите више, много је провидно...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>