• 1

Rusija isplatila obaveze po dugu u evrima: Ovako je to rešila

Investitori će morati da otvore račune u rubljama da bi dobili ta sredstva

  • 1
Ruske rublje, novac, pare ratna inflacija

Foto: Shutterstock

Rusko Ministarstvo finansija je saopštilo da je u celosti izmirilo obavezu plaćanja kupona za dve serije evroobveznica denominovanih u dolarima, uplativši 12,51 milijardi rubalja (234,5 miliona dolara) Nacionalnoj depozitarnoj agenciji za poravnanja ( NSD).

U saopštenju se navodi da je ministarstvo time u potpunosti ispunilo obaveze servisiranja duga po osnovu državnih hartija od vrednosti Ruske Federacije, uz preciziranje da je reč o isplatama evroobveznica koje dospevaju 2027. i 2047. godine, prenosi Rojters.

Ministar finansija Anton Siluanov je naveo u saopštenju da to što Rusija ne izvršava plaćanje u valuti u kojoj su obveznice emitovane ne znači neizvršavanje spoljnog duga zemlje.

Predsednik Vladimir Putin je potpisao u sredu ukaz o uspostavljanju privremenih procedura za izvršavanje obaveza Rusije po spoljnom dugu.

Imaoci evroobveznica koji imaju se nalaze u ruskom finansijskom sistemu sredstva će biti uplaćivana u rubljama, a investitorima u inostranstvu kojima sredstva ne mogu da se prebace zbog zapadnih sankcija prema Moskvi sredstva će biti uplaćivana na poseban račun u rubljama kod NSD-a.

Investitori će morati da otvore račune u rubljama da bi dobili ta sredstva i imaće pravo da raspolažu dobijenim sredstvima u rubljama po sopstvenom nahođenju, da ih konvertuju u nominovanu stranu valutu ili u neku drugu valutu, objašnjava se u saopštenju.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>