• 0

Gradi se važan auto-put: Beograd, Pančevo i Vršac direktno do Temišvara

Auto-put će povezati Beograd, Pančevo, Vršac i Temišvar

  • 0
Momirovic

Foto: MGSI

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović potpisao je u Temišvaru Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Rumunije o izgradnji auto-puta od Beograda do Temišvara u dužini od 143 kilometara, čija bi izgradnja trebalo da počne naredne godine.

Auto-put će povezati Beograd, Pančevo, Vršac i Temišvar.

Putevi grade još snažnija prijateljstva i obezbeđuju bolji kvalitet života, a izgradnjom novog modernog auto-puta od Beograda do Temišvara, ova dva grada biće udaljeni na samo sat vremena vožnje, rekao je Momirović.

"Osećam se privilegovano zato što sam u Temišvaru i želeo bih da izrazim veliku zahvalnost mom kolegi i potpredsedniku Vlade Rumunije zato što je pokazao interesovanje za izgradnju ovog strateški važnog koridora za obe države. Kao što je gospodin Grindeanu spomenuo, od 2016. godine, a i ranije, postoji snažna volja da Beograd, ali i Pančevo i Vršac povežemo sa Temišvarom", naveo je Momirović.

Takođe izrazio je veliku zahvalnost za podršku Rumunije Srbiji na evropskom putu, saopštilo je ministarstvo.

Momirović je ovom prilikom izrazio veliku zahvalnost jer Srbija u Rumuniji ima snažnog partnera kada je reč o podršci Rumunije principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije.

Sporazum o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd - Vatin (RS) i auto-puta Temišvar - Moravica (RO) potpisali su u Temišvaru ministar građevinarstva Tomislav Momirović i ministar transporta Rumunije Sorin-Mihai Grindeanu, koji je tom prilikom rekao da je potpisivanje ovog memoranduma jako bitno zato što se prelazi iz jedne etape u drugu, jer je na početku bilo reči o gradnji brze saobraćajnice, a sada je reč o izgradnji najmodernijeg auto-puta.

"Želeo bih da se zahvalim ministru Momiroviću na današnjoj poseti, čija je svrha potpisivanje Sporazuma koji je od velikog značaja za obe države. Znam da je 2016. godine postojala inicijativa za potpisivanje ovog Sporazum, ali rumunska strana tada ovaj projekat nije smatrala prioritetnim. Ponovo smo pokrenuli inicijativu i u ovom momentu se izvode studije izvodljivosti koje će biti završene na jesen", rekao je Grindeanu.

Izrazio je uverenje da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put i dodao da je reč o evropskom finansiranju.

Ugovorne strane će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem auto-puta Beograd - Vatin (državna granica), koji će biti dužine 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane auto-put Temišvar - Moravica (državna granica), dužine oko 78 kilometara.

Dva auto-puta će prolaziti kroz zajedničku državnu granicu i međusobno se povezivati, poštujući karakteristike koje obezbeđuju bezbednost i sigurnost drumskog saobraćaja. Na spoju dva auto-puta, ugovorne strane će izgraditi (operacionalizovati) granične prelaze na teritoriji dve države.

Video: Radovi na deonici Sremska Rača-Kuzmin: Vučić obilazi deo auto-puta Beograd-Sarajevo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari