• 14
 ≫ 

Auto-put do Kruševca do Nove godine, otvoren aerodrom Rosulje: Vučić obišao radove na Moravskom koridoru

 ≫ 

Dužina Moravskog koridora je 112 kilometara, na njemu se gradi 88 mostova i nadvožnjaka, 29 podvožnjaka i 11 petlji

  • 14

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas posetu Rasinskom okrugu i obišao radove na izgradnji Moravskog koridora, auto-puta Pojate-Preljina koji će povezati putne koridore 10 i 11.

Predsednik Vučić obišao je radove na izgradnji mosta preko Zapadne Morave koji se nalazi na deonici auto-puta od Pojata do Kruševca, auto-put do Kruševca biti završen najkasnije do Nove godine. Izgradnja ovog mosta, čija je dužina oko 500 metara, počela je krajem prošle godine i do sada je završeno više od polovine planiranih radova.

Vučić je rekao da na gradilištu Moravskog koridora ima 3.600 radnika i da je za taj projekat eksproprijacija zemljišta potpuno završena.

- Vidiš kako se radi - rekao je Vučić dirktoru Puteva Srbije Zoranu Drobnjaku. Koridori Srbije su investitor projekta izgradnje Moravskog koridora.

Vučić je istakao da je taj auto-put veoma važan za podizanje i Kruševca i Trstenika, gde treba uraditi industrijsku zonu i dovesti tri ili četiri fabrike, koje bi bile spas za smanjenje nezaposlenosti u tom kraju.

- Za novu godinu svi će imati autoput od Pojata do Kruševca - rekao je Vučić i dodao da će to puno značiti za privlačenje investitora.

Pitao je direktora Koridora Srbije Aleksandra Antića kada će biti završena deonica od Kraljeva do Čačka i dobio odgovor da će to biti početkom 2024. godine, a da će onda biti spojeni gradovi Kruševac i Kraljevo, što se očekuje početkom 2025.

Posle ćemo da vidimo da napravimo brzu saobraćajnicu do Novog Pazara, dodao je Vučić. Istakao je da je na Moravskom koridoru urađen najteži deo posla na prvoj deonici i da je sve gotovo na prvom sektoru.

Čestitam na tome kako idu radovi, poručio je Vučić izvođačima radova i dodao da je od 3.600 radnika, oko 1.700 naših građana. Sa predsednikom Vučićem radove obilaze i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, vd direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud, ambasador SAD Kistofer Hil i ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj.

Takođe, obilasku prisustvuju i predstavnici lokalnih samouprava iz ovog dela Srbije, kao i predstavnici kompanije Behtel Enk koja je izvođač radova.

Dužina Moravskog koridora je 112,37 kilometara, na njemu se gradi 88 mostova i nadvožnjaka, 29 podvožnjaka i 11 petlji, a biće i uređen tok Zapadne Morave. Radove izvodi tursko-američki konzorcijum Behtel Enka, a vrednost radova je 745 miliona evra. Saobraćajnica je projektovana za brzine do 130 kilometara na sat i biće prvi domaći digitalni auto-put. Takođe, Moravski koridor biće i najširi auto-put u Srbiji.

Kada bude završen spajaće auto-put Beograd-Niš sa autoputom "Miloš Veliki" i povezaće veći broj lokalnih samouprava u centralnoj Srbiji, a od njega se očekuje da doprinese novim investicijama, zapošljavanju i znatnom povećanju standarda života stanovnika ovog dela Srbije. Moravski koridor će povezivati sva veća naselja centralne Srbije imeđu Pojata i Čačka - Chićevac, Stalać, Kruševa , Trstenik, Vranjačku Banju, Kraljevo i Čačak. Gradnja Moravskog koridora, tzv. auto-puta na "tri Morave", počela je krajem 2019. godine.

Otvoren aerodrom Rosulje, Vučić: Biznis avijacija najbrže raste

Aerodrom Rosulje kod Kruševca danas je svečano otvoren za avio-saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Aerodrom Rosulje kod Kruševca, prvi sportski aerodrom u okviru Aerodroma Srbije otvara se nakon dve godine izgradnje, za koju je Vlada Srbije izdvojila 342 miliona dinara. Vučić je rekao da će taj aerodrom moći da koriste mali avioni, sportska i biznis avijacija.

- Biznis avijacija raste najbrže u celom svetu - istakao je Vučić.

Direktor Aerordroma Srbije Mihajlo Zdavković je objasnio je da će avioni ATR moći da koriste aerodrom tek u drugoj fazi, kao i da su Rosulje jedan od najlepših aerodroma tog tipa koji imamo u zemlji.

Na aerodromu Rosulje, gde će biti održan i manji aeromiting, prisustvuju i ministar saobraćaja Tomislav Momirović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, kao i veliki broj građana koji nose zastave Srbije.

Predsednik je prvo obišao hangar u kojem su izložene letilice, a nakon toga će prisustvovati mini aeromitingu u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera, kao i padobranci.

Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara. Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

"Rosulje" su pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj. Aerodrom "Rosulje" nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

Vučić:U Kruševcu samo još kosmodrom da napravimo

Na pitanje kako vidi Srbiju za četiri godine, kada se završe svi trenutni projekti i šta može reći za projekat autoputa Beograd-Temišvar, Vučić je odgovorio:

- Toma (Momirović) ode pa najavi, niti koga pita. To je fantastičan projekat, ali još nije rekao gde je pare našao. Valjda je Siniši Malom rekao i to je važno. A pošto je ministar u vladi od tog projekta ne možemo da odustanemo i gradićemo.

Vučić je konstatovao da će Banat biti izvanredno povezan, i dodao da tek kreće projekat autoputa Beograd-Zrenjanin. Rekao je da će se završetkom obilaznice oko Kragujevca i spajanjem sa koridorom 11 biti umrežena cela Srbija. Podsetio je da se gradi i Dunavska magistrala, da će autoput prema Vršcu dodatno doprineti razvoju Pančeva, koji je, kaže, grad budućnosti, koji će najbrže rasti zbog industrijske zone i kvaliteta fabrika koje su došle.

- Najviše će rasti Pančevo, ali i Ali Bunar, Kovin, ceo vršački kraj. Nikada tome nema kraja, kada krenete da gradite gledate šta je novo i šta treba da uradite - naglasio je on.

- Rekao sam Bratislavu Gašiću u Kruševcu samo još Kosmodrom da napravimo. Pogledajte kako je izgledao taj grad pre deset godina i kako izgleda danas. Dobiće autoput, otvaramo aerodrom. A znam Batu i predsednicu koji će tražiti kasnije da proširimo pistu da sleću veliki avioni - rekao je Vučić.

On je istakao da se to sve može samo ako ima privredni rast.

Video: Kruševac: Počinje gradnja kovid bolnice, kapacitet 500 mesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iskreno..

    26. jun 2022 | 11:35

    Sva cast predsednice! Prvi koji ulaze van Beograda i za dobrobit svih 👏👏

  • zoro

    26. jun 2022 | 10:42

    Bravo samo tako predsednice

  • Zašto

    26. jun 2022 | 10:51

    Ne kažete da je to koridor bitan za EU i da ga ista finansira, da ga grade turci i da je narod sprečio da im se izgradi džamija kod Stalaća i Ćićevca, kao i da će očitavati vozila koja prolaze jer će ceo ali bukvalno biti u 5G senzorima i da je proba da vide za ostale koridore tako da onaj ko sedi u Briselu može da vidi ko je prošao kroz Čitluk naravno ako je osoba interesantna iz nekog razloga...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>