• 5
 ≫ 

Blumberg piše da Rusija nije isplatila obaveze: Siluanov kaže da im se "kači etiketa neplatiše"

 ≫ 

Sjedinjene Države su u maju poništile licencu Moskvi za plaćanje obaveza prema imaocima ruskih drzavnih obveznica

  • 5
rusija, sad, kriza

Foto: Shutterstock

Rusija nije isplatila obaveze po osnovu državnog duga u stranoj valuti, izvestio je danas Blumberg.

U izveštaju njujorške novinske agencije navodi se da je u nedelju istekao grejs period za otplatu dva kupona evroobveznica u iznosu od oko 100 miliona dolara i da je ovo prvi put od 1918. godine da Rusija nije izmirila svoj devizni dug.

Ipak, neizvršenje obaveza je "za sada uglavnom simbolično i malo bitno Rusima" za koje Blumberg kaže da se bave drugim problemima sa kojima se suočava ekonomija zemlje.

Sjedinjene Države su u maju poništile licencu Moskvi za plaćanje obaveza prema imaocima ruskih drzavnih obveznica, koja je Rusiji omogućavala da servisira svoj spoljni dug.

Moskva je prošle nedelje prvi put upotrebila novi mehanizam za plaćanje kupona evroobveznica u rubljama., a ministar finansija, Anton Siluanov, rekao je da isplata u rubljama ne znači neizvršenje obaveza.

Prema njegovim rečima, SAD i Evropska unija postavljaju izmišljene prepreke za servisiranje spoljnog duga Rusije kako bi joj "prikačili etiketu - neplatiša".

Predsednik Vladimir Putin je potpisao i ukaz o uspostavljanju privremenih procedura za izvršavanje obaveza Rusije po spoljnom dugu.

Video: Rat u Ukrajini uticao na inflaciju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    27. jun 2022 | 10:04

    gotovo je vise sa time da amerika celom svetu namece svoja pravila.... pokrali su ceo svet pa i rat u Iraku.. Siriji.. Libiji. poceli su zbog nafte odakle je i danas kradu od tih drzava.. zatim su oteli rusiji. preko 350 milijardi dolara i jos misle da, mogu da rade sta hoce ...... amerika je kriva za rat u ukrajini ona ga i danas vodi ali neuspesno na vidiku je kraj americke dominacije Gotovo je....

  • Dalibor

    27. jun 2022 | 10:31

    zavrsili ste vi svoje, amerika i njeni bankari misle da oni celom svetu odredjuju pravila, kako da vam plate kad ste im blokirali racune, uostalom u ratu smo, jos malo pa vas nece biti pa vam svakako nista nece biti placeno, ustvari platicemo vam sve, i to sa kamatom

  • Jole

    27. jun 2022 | 11:12

    Nacisti

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>