• 10

Vlasnik čeličane Azovstalj tužio Rusiju, traži milijarde dolara

"Zlo ne sme proći nekažnjeno", rekao je Ahmetov

  • 10
Arhimod modularne kuće

Foto: Nikola Anđić

Najbogatiji Ukrajinac i vlasnik čeličane Azovstalj u Mariupolju, Rinat Ahmetov, podneo je tužbu protiv Rusije Evropskom sudu za ljudska prava, tražeći odštetu za, kako je naveo, milijarde dolara poslovnih gubitaka zbog ruske invazije.

Ahmetov, u čijoj su čeličani ukrajinski borci nedeljama pružali otpor ruskom bombardovanju, tužio je Rusiju za „teška kršenja njegovih imovinskih prava“, saopštila je njegova holding kompanija Sistem kepital menadžment (SCM), prenosi Rojters.

U saopštenju SCM-a se navodi da Ahmetov takođe traži sudski nalog za „sprečavanje Rusije da i dalje sprovodi blokade, pljačke, diverzije i uništavanje žitarica i čelika“ koje proizvode njegove kompanije.

„Zlo ne sme proći nekažnjeno. Ruski zločini protiv Ukrajine i našeg naroda su eklatantni i oni koji su krivi za njih moraju biti pozvani na odgovornost“, poručio je Ahmetov, prema navodima kompanije.

On je dodao da je "pljačka ukrajinske izvozne robe, uključujući žito i čelik, već rezultirala rastom cena i umiranjem ljudi od gladi širom sveta", te da, kako je rekao, "ove varvarske akcije moraju da se zaustave, a Rusija mora da plati sve".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje o tužbi Ahmetova rekao danas da Rusija više nije pod jurisdikcijom Evropskog suda za ljudska prava.

„Izašli smo iz (jurisdikcije) relevantnih dokumenata. Dakle, odgovor na ovo je apsolutno očigledan“, rekao je on, navodi Rojters.

Prema magazinu Forbs, neto bogatstvo Ahmetova je iznosilo 15,4 milijarde dolara 2013, ali njegova poslovna imperija od tada trpi posledice višegodišnjih borbi propruskih separatista na istoku Ukrajine, kao i posledice vojne akcije Moskve u toj zemlji koja je počela 24. februara, prenosi Tanjug.

Ahmetov je prošlog meseca saopštio da je njegova kompanija Metinvest, najveći ukrajinski proizvođač čelika, pretrpela gubitak od 17 do 20 milijardi dolara zbog ruskog bombardovanja njene čeličane u Mariupolju. Konačan iznos biće utvrđen u tužbi, rekao je on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari