• 0

Siromašna zemlja koja prolazi kroz neviđenu krizu našla rešenje za nestašicu goriva

"Vlada je dala odobrenje da se otvori tržište uvoza goriva i maloprodaje za kompanije iz zemalja koje proizvode naftu", napisao je Vidžesekera na Tviteru

  • 0
Šri Lanka, protest

Foto: Tanjug/AP

- Šri Lanka će dozvoliti kompanijama iz država proizvođača nafte da uvoze i prodaju gorivo u zemlji - izjavio je danas ministar energetike, Kančana Vidžesekera.

Ova odluka vlade osmišljena je sa ciljem da se prevaziđe nestašica benzina i dizela i pogoršanje ekonomske krize u zemlji.

Ministar Vidžesekera je tim povodom otputovao u Katar, a njegov kolega, ministar prosvete Susil Premadžajant, trebalo bi da doputuje u Rusiju 3. jula na razgovore s tamošnjim zvaničnicima o energetskim sporazumima, izveštava Rojters.

"Vlada je dala odobrenje da se otvori tržište uvoza goriva i maloprodaje za kompanije iz zemalja koje proizvode naftu", napisao je Vidžesekera na Tviteru.

Kako je objasnio, kompanije će biti izabrane na osnovu toga kakve su im mogućnosti uvoza goriva i da li mogu da posluju bez deviznih zahteva od Centrale banke Šri Lanke (CBSL) i poslovnih banaka u prvih nekoliko meseci rada.

Šri Lanka prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti, pri čemu su devizne rezerve na rekordno niskim nivoima od 1,92 milijarde dolara, prema podacima Centralne banke, ali analitičari procenjuju da je nivo upotrebljivih sredstava još niži.

Ova ostrvska država, s populacijom od 22 miliona ljudi, bori se sa plaćanjem uvoza osnovnih potrepština za život - hrane, lekova i goriva.

Vlada je od danas zatvorila škole u gradovima na oko dve nedelje i dozvolila snabdevanje gorivom samo onih uslužnih delatnosti koje se smatraju neophodnim, kao što su zdravstvo, železnica, autobuski prevozi, jer bi sa uobičajenim nivoom potražnje zalihe goriva trajale samo nedelju dana.

Državna kompanija "Ceylon Petroleum Corporation" kontroliše oko 80 posto tržišta goriva u zemlji. Vlada je takođe dozvolila logističkim kompanijama koje su već registrovane u zemlji da uvoze gorivo za avione.

Video: Prvi solarni paneli kompanije Green Energy 360 na benzinskim stanicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>