• 0

Preminuo tvorac imperije koja već 23 godine "drži" Rej-Ban: Ko je bio bogati Italijan?

Osnivač najvećeg svetskog proizvođača i prodavca naočara i okvira, "Luxottica", rođen je u Milanu davne 1935, a preminuo je 27. juna ove godine

  • 0
Naočari Ray Ban Foto: Shutterstock

Leonardo del Vekio bio je italijanski biznismen i milijarder iz Milana (Italija), tačnije osnivač čuvene kompanije Luksotika, najvećeg globalnog proizvođača i prodavca naočara i ramova.

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, procenjuje se da je del Vekio bio "težak" oko 24 milijarde dolara.

Rođen je 1935. godine u siromašnoj porodici iz Barleta (Južna Italija), a preminuo je ovog 27. juna u 87. godini života. Karijeru je počeo radeći kao šegrt kod proizvođača alata i matrica u Milanu, ali je rešio da svoje znanje i umeće obrade metala - pretvori u izradu delova za naočare.

Kako se navodi, del Vekio je preminuo u ponedeljak ujutro u San Rafaelu, u Milanu. Vest su preneli svi svetski mediji, a oglasila se i kompanija "EssilorLuxottica" u saopštenju.

Prema navodima, Italijan se 1961. preselio Agordo, u provinciji Beluno, gde je središte italijanske industrije naočara. Grupa "EssilorLuxottica" je, inače, vlasnik kultnog brenda "ray-ban", osnovanog 1936. Ta akvizicija je usledila 1999, i vredela je 640 miliona dolara. Brend je osnovan pod okriljem "Bausch & Lomb".

Priča Leonarda del Vekija je neverovatna zato što je uspeo da, takoreći, ni od čega napravi bogatstvo vredno desetine milijardi evra: to je ujedno i jedna od najpoznatijih priča o bogaćenju u posleratnom ekonomskom oporavku Italije, preneo je CNN.

Veliko spajanje Luksotike i francuskog "Essilor"-a usledilo je 2018, a del Vekio je ostao izvršni predsednik sve do decembra 2020, kada ga je zamenio Frančesko Mileri. Del Vekijev uticaj proširio se izvan njegovog sopstvenog biznisa, te je na kraju 2021. bio drugi najbogatiji čovek Italije, iza Đovanija Ferera, iz grupe "zadužene" za proizvodnju Nutele.

Video: Da li je teže biti maneken, voditelj ili direktor: Milan Miličić otkriva gde je najveći stres

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>