• 1

Predvideo je krizu 2008. godine: Legendarni investitor konačno vidi vrednost ove 4 akcije

Ako se pitate gde je sada pametno ulagati, poslušajte savete Majkla Berija

  • 1
berza, volstrit Foto: Shutterstock

Majkl Beri, čuveni investitor s Volstrita i menadžer hedž fonda Scion Capital, čiji lik je Kristijan Bejl prikazao u filmu The Big Short, agresivno je ulagao tokom aktuelnog pada tržišta.

Njegova najnovija prijava 13F za prvi kvartal 2022. pokazuje širok spektar novih investicija i neke zanimljive strateške poteze, piše Jahu.

To je značajan pomak u odnosu na prethodni kvartal kada je Beri prodavao većinu svog portfelja akcija i govorio kako nas čeka "majka svih finansijskih kriza". On nije baš bikovski nastrojen na celokupnom tržištu, a nedavno je dao ozbiljno upozorenje o inflaciji.

Beri se "uzda" u tehnološke kompanije, a ove četiri izdvaja, smatrajući da upravo njihove akcije sada treba kupovati.

Meta (META) i Alphabet (GOOG)

Beri se ovih dana "kladi" na uspeh kompanija pod čijim okriljem su Fejsbuk i Gugl. Tehnološke rastuće akcije nisu bile u milosti skoro pola godine. Dodavanjem deonica ove dve kompanije u svoj portfelj, prvi put, Beri je načinio neočekivan potez. Njegov portfolio sada uključuje 6.500 akcija Alfabeta (Gugl) i 80.000 deonica kompanije Meta (Fejsbuk).

Booking.com (BKNG)

Iako poslednjih dana ima podosta turbulencija u turizmu, tačnije u sektoru putovanja i avio-industrije, ova grana se ipak umnogome oporavila od početka korone. Sajt Booking.com je sada drugi najveći holding u Berijevom portfelju Scion Asset Management. On je u prvom kvartalu kupio 8.000 akcija ove kompanije. Kako se međunarodne granice ponovo otvaraju, Booking bi mogao biti idealna opklada za oporavak globalnih putovanja, dodaje Jahu.

iPhone Apple telefon Foto: Unsplash

Apple (AAPL)

Beri je u ovom kvartalu kupio mnogo tehnoloških akcija, ali to ne bi trebalo da sugeriše da je optimista po pitanju celog sektora. U dokumentaciji 13F bila je skrivena ogromna kratka opklada protiv Epla. On je prijavio 206.000 prodajnih opcija na akcije kompanije do kraja prvog tromesečja. Zamišljena vrednost ove opklade je otprilike 28 miliona dolara.

Međutim, stvarni trošak bi mogao biti mnogo niži s obzirom na to kako se cene premije opcija. Ipak, iznenađujuće je da jedan od najpoznatijih svetskih prodavaca na kratko cilja jednu od najvrednijih svetskih kompanija. Epl je do danas izgubio oko 18% svoje vrednosti. Poremećaji lanaca snabdevanja u Kini, zajedno sa slabljenjem kupovne moći potrošača, mogli bi da utiču na Epl u bliskoj budućnosti, a akcije se takođe trguju po relativno visokoj vrednosti.

Warner Brothers Discovery (WBD)

Medijski gigant Warner Brothers Discovery je sada treći najveći holding u Berijevom portfelju. Dodao je 750.000 akcija u prvom kvartalu. Spajanje "Discovery" i "Warner Media" stvorilo je, globalno, ogromnu količinu sadržaja. Ovaj konglomerat poseduje prava na legendarne likove, uključujući Betmena, sportske kanale u Evropi, HBO i CNN. Akcije su pale za oko 44% zbog zabrinutosti oko duga i konkurencije, međutim, kompanija očekuje da će do sledeće godine generisati 3,65 dolara slobodnog novčanog toka po akciji.

Podsećamo, Beri je prvi predvideo krizu na američkom tržištu nekretnina te čuvene 2008. godine, koja se potom "prelila" na ceo svet.

Video: Glumica Bojana Grabovac o tajnama iza kamere: Kakav je posao umetnika, a kakav biznismena

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>