• 1

I Nemci počeli da varaju potrošače: Cene rastu, a gramaža manja, i to u popularnim marketima

Recimo, jedna pica u diskontu Peni poskupela je sa 2,49 na 2,99 evra, uz smanjenje gramaže sa 460 na 410 grama

  • 1
Pica Pizza

Foto: Pixabay

Zaštitnik potrošača u Nemačkoj ukazuje na "skrivena poskupljenja", pošto se u sve više proizvoda - za istu cenu - nalazi sve manje sadržaja.

To je, inače, fenomen poznat kao "shrinkflation", o čemu je Telegraf Biznis više puta pisao. U pitanju je strategija koju kompanije koriste iz više razloga, a uglavnom kada nastupi inflacija.

Kod jeftinijih prehrambenih proizvoda, u nemačkim diskontima je nađeno više slučajeva "skrivenog poskupljenja" korišćenjem upravo ove taktike.

- Poslednjih nedelja dobili smo brojne žalbe - ističe institucija zaštitnika potrošača u Hamburgu. Kao primer naveli su, između ostalog, jagnjeći stek u lancu Aldi koji se prodaje za 6,99 evra, ali umesto doskorašnjih 400 grama, pakovanje sada ima svega 300 grama.

Jedna pica u diskontu Peni poskupela je sa 2,49 na 2,99 evra, uz smanjenje gramaže sa 460 na 410 grama.

"Poseban slučaj nam je prijavila jedna žena koja je kupovala u Lidlu, u vezi pojedinih vrsta toalet papira. Ostao je isti broj rolni u pakovanju, ali su smanjili svaki listić. Rezultat analize je da se prodaje oko 3m papira manje po rolni", navodi se u saopštenju.

Armin Valet iz Centrale za zaštitu potrošača kaže da su, usled rasta cena sirovina i energije, brojni proizvođači, posebno jeftinijih proizvoda, smanjili sadržaj kako bi zadržali nižu cenu.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    30. jun 2022 | 18:15

    Pa to je normalno proizvodjac pravi Taksi proizvod a ne prodavnica tu nema nista zastitnik gradjana da tim kupac kupuje ako mi de kupi u evropu ne komanduje drzava nego proizvodjac i marketi svko ima svoju racunicu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>