• 1

U vreme kada većina gasi nuklearke, Zemlja lala donosi neočekivanu odluku

Holandija planira da izgradi najmanje dva nova reaktora u narednim godinama

  • 1
holandija

Foto: Shutterstock

Holandija je zemlja poznata po vetroturbinama: recimo, energija vetra pokreće vozove, a pre nekoliko godina u rad je pušten jedan od najvećih svetskih vetroparkova na moru, sa 150 vetroturbina.

Nalazi se u Severnom moru, oko 85 kilometara od severne obale Holandije. Ali duž obale, industrijski tornjevi se uzdižu vertikalno, prkoseći prirodi. Već pola veka, najstabilnija energija bez emisija ovde dolazi iz unutrašnjosti takoreći "zdepastog" silosa.

To je nuklearna elektrana Borsel, jedini komercijalni reaktor punog obima koji su Holanđani ikada izgradili. Otvorena 1973. godine, složena mašina za hvatanje energije iz rascepljenih atoma uranijuma bila je drugi reaktor izgrađen u zemlji i obezbeđuje oko 3% električne energije u Holandiji.

Relativno je mala u poređenju sa drugim postrojenjima iz tog vremena, jer je prvobitno bila planirana kao prva od šest u ovoj oblasti. HuffPost sada piše da, posle 49 godina, reaktor Borsel možda više neće biti usamljen.

Naime, za razliku od svoja dva najbliža suseda - Nemačke i Belgije - koji su brzo poništili sopstvene nuklearne stanice, Holandija planira da izgradi najmanje dva nova reaktora u narednim godinama. Razlog? Aktuelna energetska i klimatska kriza.

Predlog holandske vlade, koja ovu lokaciju imenuje kao jednu od tri potencijalne lokacije za sledeće reaktore u zemlji, predstavlja retku opkladu na tradicionalnu nuklearnu energiju - u vreme kada više zemalja zatvara postojeće nuklearke, nego što otvara nove.

Nuklearna energija je daleko najefikasniji izvor električne energije, a zahvaljujući strogim propisima širom sveta, takođe je među najbezbednijim. Nijedna država još nije završila trajno odlaganje radioaktivnog otpada, ali nekoliko takvih lokacija je u toku, i, bez obzira na to, u svetu postoji relativno mala količina istrošenog goriva.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari