• 0

On je "kralj nikla", drugi najbogatiji Rus: Ova zemlja mu je upravo uvela sankcije

Potanjinova neto vrednost u velikoj meri zavisi od vrednosti njegovog 36-procentnog udela u Norniklu

  • 0
Vladimir Potanin, Vladimir Potanjin

Vladimir Potanjin / Foto: Profimedia/TASS / ddp USA

Velika Britanija je danas objavila da je uvela sankcije ruskom "kralju nikla", Vladimiru Potanjinu, koji važi za drugog najbogatijeg čoveka u Rusiji.

Potanjin je stavljen na najnoviju britansku listu od 13 novih sankcija, kojima su obuhvaćeni i drugi poslovni ljudi, finansijske kompanije i subjekti, prenosi Rojters.

"Potanjin nastavlja da gomila bogatstvo pošto podržava režim (ruskog predsednika Vladimira Putina), preuzimajući Rosbanku i akcije u Tinkof banci u periodu od ruske invazije na Ukrajinu", navodi se u saopštenju vlade u Londonu.

Potanjinova neto vrednost u velikoj meri zavisi od vrednosti njegovog 36-procentnog udela u Norniklu, najvećem svetskom proizvođaču paladijuma i rafinisanog nikla.

Na britanskoj listi sankcija se navodi da je Rus uvršćen na listu zato što "ostvaruje korist od ili zbog pružanja podrške Vladi Rusije sticanjem udela ili kontrolišući Rosbanku". Dodaje se da Rosbanka posluje u sektoru ruskih finansijskih usluga, koji je od strateškog značaja za rusku vladu.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>