• 2

Samo 30% žena pokrene svoj biznis: "Treba ih osnažiti. I nije tačno da Romi neće da rade"

Lansirana je namenska kreditna linija, vredna 30 miliona evra, koja bi mnogim pripadnicima ranjivih grupa mogla olakšati poslovanje i zapošljavanje

  • 2
nejednakost na poslu

Foto: Shutterstock

Decenijama unazad vlada rodna neravnopravnost, posebno izražena u domenu rada, zapošljavanja i finansija. Ipak, tek u "poslednje vreme" ta tema postaje fokusirana u medijima, kompanijama koje se bave društvenom odgovornošću i u ostalim društvenim segmentima.

Drugim rečima, prava žena više se ne setimo samo 8. marta, na Dan žena, što svakako ne znači da na tom putu nema još dosta posla. Naravno, žene nisu jedina ranjiva grupa. Jednako treba da se polemiše o pravima nacionalnih i svih drugih manjina, osoba sa invaliditetom...

Iako su žene ranije bile u nepovoljnijem položaju u kontekstu prava na rad i ostvarivanja ličnih prihoda po tom osnovu, ne možemo "zažmuriti" na činjenicu da u 21. veku situacija treba da bude daleko bolja - a nije.

Da li ste znali da u Srbiji, ali i u Evropi (prosečno gledano), ima samo 30% žena-preduzetnika? U našoj zemlji, one su za 15 procenata ređe zaposlene nego suprotan pol, pri čemu su i slabije plaćene. To smo imali prilike da saznamo od Gordane Gavrilović, savetnice potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost, na današnjem skupu u Beogradu.

Danas je, naime, zvanično lansirana namenska kreditna linija - vredna 30 miliona evra, od strane Evropske investicione banke (EIB) i UniCredit banke, a tim povodom je u hotelu Metropol održana konferencija za medije. Dve banke u ovom programu učestvuju sa po 15 miliona evra, a cilj je promocija socijalnog inkluzivnog zapošljavanja i preduzetništva.

Program se odnosi na sve grupe koje društvo ne prepoznaje kao ravnopravne, a tu spadaju ne samo žene, već i izbeglice, migranti, Romi, osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT zajednice, bivši zatvorenici.

- Svi imaju pravo na rad. Neverovatno je da se žene 45+ na tržištu rada smatraju starijima, a tek su na pola svog životnog puta. Takođe, nije tačno da Romi neće da rade, već se vrte u začaranom krugu siromaštva. Ne poznajem nijedno dete koje je srećno da odrasta u siromaštvu i nehigijenskim uslovima, a činjenica je da naši sugrađani tako žive, ispod standarda. Ne dolazimo svi iz istog društvenog okvira, a to je bitna stavka pri zapošljavanju - kazala je u svom obraćanju Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

konferencija

Foto: Telegraf

 

Ministarka rada, prof. dr Darija Kisić, istakla je važnost zapošljavanja mladih ljudi, koji imaju smelost i energiju. 

Podatak koji je poražavajući, a koji govori u prilog tome zašto su ovakvi projekti važni, odnosi se na to da dosta preduzetnica već u prve tri godine poslovanja - ugasi svoj biznis. Jednostavno, fale im izvori finansiranja, i to je najveći izazov sa kojim se sureću. Takođe, treba istaći da posao uglavnom pokreću iz nužde, a ne iz želje.

- Žene koje se vode kao nezaposlene, i te kako rade, ali ne ostvaruju prava na naknadu za to - rekla je Gavrilović, aludirajući na kućne poslove i obaveze u domaćinstvu koji su neplaćeni, a koji su takođe rad.

Pomenuti program, zapravo, predstavlja inovativni zajam EIB-a kao odgovor na trenutnu krizu. "Naša saradnja sa UniCredit bankom je model za primer, koji nam pomaže da povećamo podršku, kako društveno odgovornim kompanijama, tako i teže zapošljivim grupama", rekla je potpredsednica EIB-a, Ljiljana Pavlova, odgovorna za Zapadni Balkan.

Poruka svih učesnika na današnjem skupu jeste da sve grupe treba osnažiti, pri čemu je Martin Klauke, ispred Delegacije EU u Srbiji, istakao da je ovo "još jedan pokazatelj na koji način Unija podržava srpsku ekonomiju".

Video: Radnici i u Srbiji imaju novu krilaticu isplati li se: Hibridni model rada je tu, nema povratka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vvv

    30. jun 2022 | 16:36

    Pa sto ne rade ,ako zele,nego se zadovoljavaju materjalnom pomoci i ne salju decu u skolu.Uvek naglasavaju da imaju svoja prava i ponasaju se nasilnicki i nevaspitano.Tako vaspitavaju i decu,pa se i ona ponasaju grubo.Galame i zastrasuju nas-"vecinu".Mladi zive od pomoci i decijeg dodatka.Ne vode racuna o deci,novac trose na alkohol i NE ZELE DA RADE!

  • Jeti

    30. jun 2022 | 16:03

    E bas je tacno da Romi nece da rade

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>