• 19
 ≫ 

Nova uredba Vlade: Najviša cena šećera 96,99 dinara, a mleka 113,99 dinara

 ≫ 

Uredbom je propisano da će cene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svijnjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.

  • 19
Šećer, šećeri, zaslađivač, zaslađivači Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od 113,99 dinara po litru.

Navodi se da maksimalna proizvođačka cena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cena od 88 dinara za kilogram.

U Uredbi je navedeno kako trgovci na veliko moraju da plasiraju šećer trgovinama na malo u roku do 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora i da proizvođači šećera ne smeju isporučivati ovu namirnicu u količinama manjim od prosecnih u poslednjih 12 meseci.

Uredbom je propisano da će cene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svijnjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.

Nova Uredba o ceni derivata i zabrana izvoza evrodizela

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela o Uredbu o izmeni Uredbe o ograničenju cena derivata nafte koja će važiti do 31. jula.

Danas je istekla važnost prethodne Uredbe, pa je zbog toga vlada donela novu, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će sutra do 15 časova objaviti nove cene derivata koje će važiti narednih sedam dana, nakon što od Ministarstva energetike i drugih nadležnih organa dobije predlog visine cena za evrodizel i BMB95.

Na istoj sednici doneta je i Odluka o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 u cilju sprečavanja potencijalne nestašice ovog proizovda prouzrokovane globalnim poremećajima na tržištu derivata nafte i u radi obebzeđivanja sigurnog snabdevanja tržišta Srbije.

Donet je i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve kupi do 131.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 40 dinara po kilogramu, sa uračunatim PDV-om.

Video: Beogradske prehrambene prodavnice i lanci dobro snabdeveni

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda Vasa

    30. jun 2022 | 15:54

    Šta nam vredi povećanje penzija od 19,1% ako je sve poskupelo 29,9%. Mlađima je još gore jer oni moraju i decu da školuju a imam unuke pa vidim koliko to sada košta.

  • Narod

    30. jun 2022 | 16:36

    Sve je poskupelo sigurno 50%, a kirije Uzas. Kako ja da platim garsonjeru u Nsadu 210 e bez rezija, a radim u Aptivu? Nadjite neki model, da mladi kupe stan bez ucesca, to bi bila prava pomoc za mlade, manite se vaucera i banja. Ovo je jedini nacin da se deca skuce. Verujem da necete objaviti.

  • PFCNesa

    30. jun 2022 | 16:34

    1 Evro litar mleka, u isto kao na Zapadu ccccc..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>