• 3

Da li Maldivi nestaju? Arhipelag polako tone, ali dobija plutajući grad: Izgleda nestvarno

Imaće oko 5.000 plutajućih jedinica koje uključuju kuće, restorane, radnje i škole, sa kanalima između njih

 • 3
Plutajući Maldivi Foto: Maldives Floating City / Ferrari / Profimedia

Prelepi Maldivi kakve znamo bi kroz 30-ak godina, odnosno do 2050, mogli trajno nestati s lica Zemlje. 

Do tog naučnog zaključka se došlo zbog porasta nivoa mora. Ali, ovo može biti rešenje za spas arhipelaga. Vlada, inače, planira da izgradi plutajući grad još od 2009. godine, a konačno su objavljeni detalji projekta.

Arhipelag koji broji 1.190 niskih ostrva, jedan je od najranjivijih mesta za klimatske promene – čak 80% kopnene površine je niže od metra iznad nivoa mora. Prognoze govore da će nivo mora porasti do jednog metra, i to do kraja veka.

Zajednički poduhvat firme "Dutch Docklands" i vlade Maldiva, stoga, nije zamišljen kao eksperiment ili futuristička vizija već kao praktično rešenje.

U tirkiznoj laguni, svega 10 minuta vožnje brodom od Malea, glavnog grada Maldiva, trebalo bi da nikne prvi plutajući grad te vrste na planeti – dovoljno veliki da primi 20.000 ljudi. Kreiran je u stilu oblika korala, ali tako da nalikuje ljudskom mozgu.

Imaće oko 5.000 plutajućih jedinica koje uključuju kuće, restorane, radnje i škole, sa kanalima između njih. Prvi stanovnici treba da nasele grad početkom 2024. godine, a on bi kompletno mogao biti završen do 2027. godine.

Širom sveta su, inače, pokrenuti i drugi slični planovi za plutajuće gradove, kao što je Oceanix City u Busanu (Južna Koreja), zatim niz plutajućih ostrva na Baltičkom moru koje je razvila holandska firma "Blue21". Ipak, projekat planiran na Maldivima ih premašuje u smislu vremenskog okvira.

Dizajnira ga arhitektonska firma "Waterstudio", u bojama duge, kako bi privukao lokalce. Takođe, imaće prostrane balkone s pogledom na more, a stanovnici će se kretati u čamcima; mogu i da hodaju, voze bicikl, e-skutere...

Modularne konstrukcije pristižu s lokalnog brodogradilišta, a koralni grebeni oko grada imaju ulogu razbijanja talasa, kako bi stanovnici mogli da žive mirno, bez ljuljanja i morske bolesti. Veštački korali obale, povezane s gradom, osmišljeni su posebno, tako da stimulišu prirodan rast korala.

Cilj projekta je izgradnja samoodrživog grada koji će stanovnicima ponuditi jednake mogućnosti kao i gradovi na kopnu. Električna energija će se uglavnom dobijati od sunca.

Video: Hotel u kome noć košta 5.000 evra, piće 150: Zavirite u dragulj jezera Komo za one sa dubljim čepom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Šteta

  1. jul 2022 | 07:56

  Sve sam preživeo, i ratove i sankcije i slobu i lopovsku tranziciju, ali ovo će me dotući!

 • Nikola Uzelac

  1. jul 2022 | 08:21

  Биће, али до првог цунамија. На жалост...

 • Elena

  1. jul 2022 | 02:57

  Raj na zemlji, najbolja destinacija koju sam posetila

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>